Slag om Nationale Bank is weer open

© belga

De verkiezingen en vooral de verkiezingsuitslag doorkruisen wellicht de personeelswissels aan de top van de Nationale Bank van België. Dat meldt het weekblad Trends.

In de ontslagnemende regering (die nu geen meerderheid meer kan vormen), was overeengekomen dat Guy Quaden (van PS-signatuur) in augustus baan zou ruimen voor Luc Coene (kandidaat van Open Vld) als gouverneur van de Nationale Bank. In 2014 zou Jan Smets (CD&V-signatuur) dan Luc Coene opvolgen.

De nieuwe politieke realiteit baart wellicht een coalitie met de verkiezingswinnaars N-VA en PS. Daarin zijn de kansen van Luc Coene flink geslonken om gouverneur te worden. Guy Quaden mag dromen om nog een vervolg te breien aan zijn gouverneurschap, al zegt hij zelf zijn derde mandaat, dat in principe tot 2014 loopt, niet uit te doen.

In elk geval blijft Guy Quaden gouverneur zolang er geen nieuwe regering gevormd is. Het valt immers buiten de bevoegdheid van een regering van lopende zaken om een nieuwe gouverneur van de Nationale Bank te benoemen. De naam van de nieuwe gouverneur is dus een kluif voor die nieuwe regering. Luc Coene kan misschien de Latijnse term pacta sunt servanda in de strijd gooien, waarmee zowel CD&V als PS akkoord gingen met de aanstelling van Luc Coene, maar het is natuurlijk zeer de vraag of de volgende regering zich geroepen voelt dit akkoord te honoreren.

Dat Luc Coene vlak voor de verkiezingen zei dat er op de financiële markten enige ongerustheid was over de hoge score die de N-VA in de peilingen haalde, leverde hem bij N-VA weinig goodwill op. Al valt te horen dat achter het commentaar van Luc Coene geen politieke strategie zat en dat Luc Coene achterover viel hoe van de muis een olifant werd gemaakt.

In principe kan Guy Quaden als gouverneur doorgaan tot in 2012, want dan wordt hij 67, de normale pensioenleeftijd voor een gouverneur. Tegen Quaden pleit dat de Luikenaar al aan zijn derde ambtsperiode van vijf jaar bezig is, terwijl velen vinden dat een instelling als de Nationale Bank best tijdig verandering aan de top krijgt. De lachende derde in het kegelspel zou Jan Smets kunnen worden, of mogelijk komt er nog een andere naam uit de bus. De vacature aan de top van de Nationale Bank belooft pasmunt te worden in de paringsdans tussen N-VA en PS.

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content