‘Mário Centeno topfavoriet om Dijsselbloem op te volgen als voorzitter Eurogroep’

Mario Centeno © belga

De Portugese minister van Financiën Mário Centeno maakt de meeste kans om Jeroen Dijsselbloem op te volgen als voorzitter van de Eurogroep, meldt The Financial Times.

In een korte mededeling kondigt de Portugese socialistische regering aan haar minister, Mario Centeno, als kandidaat naar voren te schuiven als opvolger van Jeroen Dijsselbloem aan het hoofd van de Eurogroep. Volgens bronnen bij The Financial Times is Centeno uitgesproken favoriet.

Centeno werkte vroeger voor de Portugese nationale bank en is sinds 2015 minister. Zijn politieke kleur speelt in zijn voordeel. De socialisten hebben een claim gelegd op de post om een evenwicht te garanderen tussen links en rechts aan het hoofd van de belangrijkste Europese instellingen.

Behalve Centeno werd deze week nog een andere kandidaat naar voren geschoven. Volgens Europese bronnen is ook de 36-jarige Letse Reizniece-Ozola kandidaat. Zij maakt deel uit van een kleine centrumrechtse partij. Andere ministers hebben de voorbije weken eveneens hun interesse laten blijken, zoals de Luxemburgse liberaal Pierre Gramegna en de Slovaakse sociaal-democraat Peter Kazimir.

De Nederlander Dijsselbloem kan zichzelf in ieder geval niet opvolgen, omdat hij in eigen land geen minister van Financiën meer is na de slechte verkiezingsuitslag van zijn partij.

Volgens het persagentschap Reuters werd de Belgische minister Johan Van Overtveldt gepolst om zich kandidaat te stellen, maar De Tijd schrijft donderdag dat hij intussen aangegeven heeft daarvan af te zien.

Maandag vindt de verkiezing plaats van de opvolger van Dijsselbloem. De kandidaat die de steun krijgt van tien van de negentien ministers van Financiën uit de eurozone, mag de komende 2,5 jaar hun maandelijkse vergaderingen leiden.

De Eurogroep coördineert vooral het nationale economische beleid binnen de landen die de euro hanteren. De chef van de Eurogroep heeft een belanghebbende stem in Brussel, naast de voorzitters van de drie grote EU-instellingen – Jean-Claude Juncker voor de Europese Commissie, Donald Tusk voor de Raad en Antonio Tajani voor het Parlement – en de topvrouw van het Europees buitenlands beleid, Federica Mogherini.

Partner Content