Lagarde betaalt zelf geen belastingen

IMF-topvrouw Christine Lagarde bezwoer de Grieken hun belastingen te betalen, maar doet dat zelf niet dankzij een internationaal diplomatenstatuut.

IMF-topvrouw Christine Lagarde bezwoer de Grieken hun belastingen te betalen, maar doet dat zelf niet dankzij een internationaal diplomatenstatuut.

Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, haalde zich de woede van de Grieken op de hals door in een interview met de Britse krant The Guardian te zeggen dat de Grieken “elkaar moeten beginnen helpen” en dat “door hun belastingen te betalen.”

Grieken ‘vernederd’ door uitspraken Lagarde

Veel Grieken konden niet lachen met die uitspraken en voelden zich erdoor vernederd. Op Facebook, bijvoorbeeld op de Facebookpagina met de titel ‘De Grieken tegen Lagarde’, kreeg Lagarde de volle lading. Op haar eigen pagina reageerde ze dat ze veel sympathie heeft voor het Griekse volk en haar uitdagingen.

“Dat is waarom het IMF Griekenland steunt in haar streven de huidige crisis te overwinnen en terug te keren naar het pad van de economische groei, werkgelegenheid en stabiliteit.”

Een belangrijk onderdeel van deze inspanning is volgens Lagarde op de sociale netwerksite dat iedereen zijn “eerlijk deel van de lasten” draagt, “met name de meest bevoorrechte”.

Geen belastingen op jaarsalaris van 380.939

De Franse krant Le Monde schrijft nu echter dat Lagarde zelf geen belastingen betaalt. Met een jaarsalaris van 380.939 euro, waar volgens de Franse website www.toutsurlesimpots.com nog 57.829 euro vertegenwoordigingsvergoeding bijkomt, nochtans zelf nogal bevoorrecht.

Lagarde geniet dat voordeel dankzij artikels 34 en 38 van de Conventie van Wenen uit 1961 over diplomatie. Daarin staat dat “de diplomaat vrijgesteld is van alle persoonlijke of reële, nationale, regionale of internationale belastingen en taksen.” http://untreaty.un.org/ilc/texts/instruments/francais/traites/9_1_1961_francais.pdf (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content