‘Ex-CEO heeft schuld aan zelfmoorden bij France Telecom’

© AFP

Justitie in Frankrijk onderzoekt of de voormalige CEO van France Telecom, Didier Lombard, mede verantwoordelijk is voor de reeks zelfmoorden in het bedrijf enkele jaren geleden.

Het gerecht beschuldigt Lombard onder meer van psychologische mishandeling van zijn personeel. De man werd gisteren vier uur ondervraagd en mocht na betaling van een borgsom van 100.000 euro beschikken.

Zware herstructurering

Lombard werd in 2005 CEO van France Telecom en leidde een herstructurering waarbij tienduizenden jobs werden geschrapt. In 2008 en 2009 haalde het telecombedrijf het wereldnieuws door een reeks van meer dan 30 zelfmoorden van werknemers. Dat cijfer lag niet hoger dan het nationaal gemiddelde in Frankrijk, maar velen onder hen verwezen in een afscheidsbriefje naar de onmenselijke werkomstandigheden.

Volgens de vakbonden stonden de werknemers onder zware druk van keiharde managementpraktijken, zoals herhaaldelijke overplaatsingen en onmogelijke prestatie-eisen. Vanwege de aanhoudende kritiek op zijn beleid trad Lombard in 2010 terug als topman van France Telecom. Hij werd opgevolgd door Stephane Richard.

In een interview met de krant Le Monde ontkent Lombard dat de herstructureringen tot zelfmoorden hebben geleid. Hij riskeert een jaar cel en een boete van 150.000 euro. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content