“De overheid beseft niet hoe moeilijk kmo’s het hebben”

“De banken zijn gered en het geld is goedkoop, en toch raken onze kmo’s o zo moeilijk aan kredieten. Er zijn nooit meer faillissementen geweest, maar ik vrees dat het ergste nog moet komen”. Norbert Van Broekhoven, bestuursvoorzitter van Columbus Steel Group, trekt aan de alarmbel.

Norbert Van Broekhoven is een bekende naam in Limburg. Hij leidde geruime tijd het familiebedrijf Groep Van Broekhoven uit Heusden-Zolder, was tien jaar voorzitter van VKW-Limburg en stond tussen 1997 en 2004 aan het hoofd van VKW-nationaal.

Trends sprak met hem in een reeks interviews met bestuursvoorzitters van Vlaamse familie- en groeibedrijven. Van Broekhoven is sinds 2005 voorzitter van de raad van bestuur van Columbus Steel Group, de marktleider in wapeningsstaal voor de bouw.

Volgens Van Broekhoven beseft de overheid niet hoe moeilijk kmo’s het vandaag hebben. “Er zijn nooit meer faillissementen geweest, en als handelsrechter merk ik hoeveel bedrijven beroep doen op de wet op de continuïteit. Maar we zien pas het topje van de ijsberg. Veel kleinere ondernemingen zijn nog bezig met overleven. En de banken bougeren niet, hoewel het geld zeer goedkoop is. De overheid zou meer waarborgen kunnen geven en op die manier de banken over de streep trekken.”

Columbus Steel Group, dat voor 75 procent gecontroleerd wordt door topmanager Frans Rombouts (ex-De Post), anticipeerde op de economische crisis door over te schakelen op een minimumbezetting. Van Broekhoven: “De plaatsing van wapeningsstaal op de werven gebeurt nu volledig in onderaanneming. Bij een stabiele omzet en 200 mensen minder op de loonlijst is onze rendabiliteit, ondanks de crisis, gestegen.”

De onderneming realiseert een omzet van 45 miljoen euro en mikt voluit op groei. “De ambitie is om in de volgende vijf jaar in omvang te verdubbelen”, vertelt Van Broekhoven, “Dat zal grotendeels gebeuren via acquisities. Niet in staal, maar in een activiteit die erop aansluit: prefabbeton.” Columbus Steel Group voert overnamegesprekken met twee bedrijven die geprefabriceerd beton maken en hoopt die binnenkort te finaliseren.

Ook over de aandeelhoudersstructuur lopen gesprekken. Er zijn plannen om KBC Private Equity, dat 25 procent van de aandelen heeft, uit te kopen. Eigenaar Frans Rombouts denkt er naar verluidt aan het kapitaal open te stellen voor het management. “Ook dat is een manier om groei te stimuleren”, zegt Van Broekhoven.

Lees het volledig interview met Norbert Van Broekhoven in Trends van donderdag 24 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content