Hogere prognose

Alfen, dat actief is in transformatorstations, laadpalen en energieopslagsystemen, heeft ook in het tweede kwartaal een forse groei doorgemaakt. Bekeken over de eerste jaarhelft is de omzet met maar liefst 78 procent gestegen tot 205,5 miljoen euro. Met name de laadstations voor elektrische voertuigen (EV charging) draaien geweldig met een ruime verdrievoudiging van de omzet tot 125,0 miljoen euro.

Vooral de plaatsing van laadpalen bij retaillocaties is na het opheffen van de coronarestricties fors op stoom gekomen. Daarnaast is Alfen hiermee flink aan het internationaliseren. Inmiddels komt al 69 procent van de businessunit EV charging uit het buitenland, tegenover 50 procent voor het concern als geheel. Alfen schat de jaarlijkse groei van die markt op meer dan 30 procent in de periode 2020-2030.

De aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) steeg met maar liefst 120 procent tot 37,3 miljoen euro. Daarmee kon de ebitda-marge (ebitda tegenover omzet) verder omhoog, van 14,7 naar 18,1 procent. Het bedrijf heeft veel voorraden aangelegd om geen problemen te hebben in de aanvoerketen. Uiteraard heeft die voorraad zijn weerslag op het werkkapitaal, dat steeg van 23,8 naar 54,8 miljoen euro. Alfen beschikt wel nog altijd over een nettokaspositie, al daalde die wel van 28,9 naar 15,9 miljoen euro.

Conclusie

Alfen ziet wederom ruimte om zijn omzetverwachting verder op te krikken. De vork voor de omzetprognose voor 2022 wordt opgekrikt van 350 tot 420 miljoen euro naar 410 tot 470 miljoen. Die verhoging heeft effect op onze winstraming. De 2,50 euro per aandeel die we voor 2023 voorzagen, komt nu een jaar eerder. Inmiddels is de koers van het aandeel fors verder gestegen. De koers-winstverhouding van 46 is heel hoog, maar past wel bij dit groeibedrijf. Verder dan een ‘houden’-advies kunnen we echter op dit niveau niet gaan.

Verschenen op insidebeleggen.be op 9 september

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content