Hoe weet je of een belegging echt duurzaam is?
Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Wil je dat jouw belegging niet alleen financieel rendement oplevert, maar ook een duurzame toekomst? Goed zo, maar welk beleggingsfonds kies je dan? Want als het over beleggingen gaat, bestaan er veel tinten tussen ‘bruin’ en ‘groen’. Dus kijk vooral naar de selectiecriteria voor de bedrijven in het fonds waar je in wil investeren. We onderscheiden vier strategische opties.
1. Traditionele beleggingen
Hoe groter het financiële rendement, hoe beter. De impact op de samenleving of het milieu is daarbij niet van belang.
2. Ecologische, Sociale en Governance criteria (ESG)
Je kiest voor aandelen of obligaties van bedrijven die binnen hun sector het beste geklasseerd zijn. Een goed begin, maar deze strategie is niet zo doorzichtig als je misschien wel denkt. Een bedrijf uit de sector van fossiele brandstoffen blijft schadelijk, ook al is het ‘best in class’. Bovendien zijn er fondsen die in hun selectie tot 60% van de ‘beste’ bedrijven opnemen. ESG-criteria beperken de negatieve effecten van bedrijven, maar leveren dus niet echt een bijdrage aan duurzaamheid.
3. De uitsluiting van ongewenste activiteiten
Sommige sectoren worden eenvoudigweg geweerd. Bijvoorbeeld, de sector van fossiele brandstoffen, de gok-, wapen- of tabaksindustrie … Maar opgelet, er is niet altijd een nultolerantie. Soms worden bedrijven toegestaan die onder een drempel van 0,5 tot zelfs 10% bedrijfsomzet blijven in de geviseerde sectoren.
4. Impactbeleggen
Deze strategie gaat het verst en kiest voor een positieve benadering. Eerst wordt gekeken naar de sociale en ecologische meerwaarde van de bedrijven, pas dan naar de financiële rendabiliteit. De bedrijven in dergelijk ‘impactfondsen’ worden op de voet gevolgd en aangesproken over de duurzame keuzes die ze maken. Hun impact op de samenleving – de CO2-uitstoot, het waterverbruik en de afvalproductie – wordt gemeten en gepubliceerd. Zo zijn de beleggers goed op de hoogte van het maatschappelijke rendement van hun belegging.
Triodos kiest voor deze benadering en kiest zo bedrijven die concreet bijdragen aan een duurzame samenleving. Dat doet ze bovenop haar zeer strikte uitsluitingscriteria. Een heel bewuste keuze, want Triodos beseft dat een fondsbeheerder een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft. Want elke financiële beslissing heeft impact.
Ook duurzaam beleggen? Met Triodos Bank investeer je in een betere toekomst. Ontdek hier hoe je dat doet.