Golffeest in België

THOMAS PIETERS Neemt het initiatief voor een nieuw Belgisch toernooi. © REU

De European Tour komt volgend jaar opnieuw naar ons land. Van 17 tot 20 mei wordt de Belgian Knockout gespeeld, een toernooi dat er kwam op initiatief van Thomas Pieters. Onze beste profspeler is dan ook de eerste ambassadeur van het evenement. “Golfen is in België nooit zo populair geweest”, zegt de Antwerpenaar. “Nooit eerder kreeg de sport ook zo veel aandacht in de pers. Ik denk dan ook dat dit een uitgelezen moment is om met dit avontuur te beginnen.”

De Belgian Knockout wordt gespeeld op het terrein van de Antwerpse club Rinkven, met een prijzengeld van anderhalf miljoen euro. De nationale federatie en de twee liga’s zijn van de partij, en er zijn al contacten geweest met sponsors zoals Rolex, Delen Private Bank, Nike en Stella Artois. “Het is de bedoeling dat het toernooi een traditie wordt in de lijn van andere grote, internationale sportevenementen in ons land, zoals de Memorial Van Damme”, zegt Lieselotte Pieters, de zus en de manager van Thomas.

Het is nog te vroeg om het al te hebben over de deelnemerslijst, maar de drie beste Belgische profspelers – Pieters, Nicolas Colsaerts en Thomas Detry – zullen van de partij zijn. Pieters zal nog een paar grote namen van de Europese golfsport weten te strikken.

Ooit was de Belgische Open een toernooi met stip op de internationale kalender. Het evenement werd voor het eerst georganiseerd in 1910, op de Ravenstein. De beste spelers van de wereld waren er van de partij: Harry Vardon, John Henry Taylor en James Braid. Later verschenen andere imposante namen op de erelijst, zoals de Amerikaan Walter Hagen (in 1924), de Brit Henry Cotton (1930, 1934 en 1938) en onze landgenoot Flory Van Donck, die vijf keer het toernooi won tussen 1939 en 1956. Veel later wonnen ook topspelers zoals de Spanjaard Miguel-Angel Jimenez (1992), de Ier Darren Clarke (1993) en de Engelsman Nick Faldo (1994). Dan was er ook de Belgacom Open, die van 1998 tot 2000 werd gespeeld op het Zoute en steevast de wereldelite over de vloer kreeg.

De Belgian Knockout wordt gespeeld in strokeplay (eerste twee dagen) en matchplay (de volgende twee dagen): een nooit geziene formule. “We willen een nieuw publiek bereiken met een leuk, ludiek en spectaculair concept”, zegt Pieters. “Er zal ook heel wat animatie zijn. Het wordt een groot golffeest.”

Miguel Tasso

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content