Goedkeuring 6 miljard euro Duitse coronasteun aan Lufthansa nietig verklaard

Ryanair naar rechter tegen miljardensteun aan Lufthansa © belga

Het Europees Hof van Justitie heeft de beslissing van de Europese Commissie om een herkapitalisatie van Lufthansa door Duitsland toe te staan voor 6 miljard euro in het kader van de coronapandemie nietig verklaard. Dat blijkt woensdag uit een nieuw geveld arrest van het Hof.

De zaak bij het Hof werd aangespannen door Ryanair. Dat haalt nu dus zijn slag thuis. Het gerecht van de EU in Luxemburg verklaarde woensdag het besluit van de Europese Commissie nietig, omdat haar beoordeling “verschillende fouten bevatte”.

Zo zou de Commissie ten onrechte hebben geoordeeld dat Lufthansa niet in staat was om financiering op de markten te vinden voor al haar behoeften. Een tweede fout was niet te vereisen dat er een mechanisme werd ingesteld om Lufthansa ertoe te stimuleren de kapitaalinjecties van Duitsland zo snel mogelijk terug te kopen. Het Hof wijst er ook op dat het niet juist was om te ontkennen dat Lufthansa een aanmerkelijke marktmacht heeft op bepaalde luchthavens. Door bepaalde toezeggingen te aanvaarden werd tot slot de daadwerkelijke mededinging op de markt niet gewaarborgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content