Goede luisteraar, goede leider

Quentin Clermont heeft Laurent Ledoux meegekregen als inspirerende mentor. En inspireren kan Ledoux als geen ander. Als student, maar later ook als wereldreiziger ontwikkelde hij een unieke managementfilosofie.

QUENTIN CLERMONT (36) – LAURENT LEDOUX (48)

Kunt u zichzelf even voorstellen?

Quentin Clermont: “Ik ben marketingmanager voor de afdeling verse culinaire producten bij Nestlé, voor België en Luxemburg. Samen met het team dat ik leid, ontwikkelen we nieuwe producten, bedenken de communicatie en verbeteren we bestaande producten. Dat gebeurt in het kader van de globale merkstrategie, die we vastleggen met het team van de volledige afdeling. Dat doe ik sinds juni 2014, maar ik werk al voor Nestlé sinds 2005.

Laurent Ledoux: “Ik ben voorzitter van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Daarvoor was ik actief bij banken, openbare instellingen en ngo’s op verschillende plaatsen in de wereld. Daarnaast doe ik vaak aan sport, zoals fietsen, joggen en tennissen, en leid ik de vereniging Philosophie & Management die seminars en conferenties organiseert, waarbij filosofen en managers met elkaar in dialoog treden.”

Waarom neemt u deel aan het project Young Leader, Inspiring Mentor?

Quentin Clermont: “Om twee redenen: ten eerste wou ik mijn ideeën en ervaringen delen met andere mensen uit verschillende sectoren van de bedrijfswereld, waardoor ik ook van hen iets zou kunnen leren. Ten tweede wou ik de principes van goed leiderschap aftoetsen met Laurent Ledoux. Hoe kan ik er bijvoorbeeld voor zorgen dat mijn team zich ten volle kan ontplooien om zo tot nog betere prestaties te komen?”

Laurent Ledoux: “Voor het plezier van het delen van eigen ervaringen met de ervaringen van een jonge leider. Om na te denken over kwesties als: hoe ziet de jonge leider zijn rol, met welke vragen zit hij, welke waarden hanteert hij? Hierover discussiëren helpt ook om stil te staan bij wat ik zelf denk te weten. Het helpt me om opnieuw alles van op een afstand te bekijken, vanuit een ander standpunt, om er samen rijker uit te komen.”

Wat hebt u tot dusver geleerd en/of zelf bijgebracht, denkt u?

Quentin Clermont: “Wat ik al van Laurent geleerd heb, is dat een leider moet kunnen loslaten en gelegenheid tot initiatief moet geven aan zijn team. Een goede leider is ook een goede luisteraar, die eerder vragen stelt dan antwoorden geeft. Hij moet wel een doel voor ogen hebben. Dat doel moet niet groei en winst op zich zijn, maar wel: hoe kan ik mijn organisatie zo laten functioneren dat groei en winst er een logisch gevolg van zijn?”

Laurent Ledoux: “Ik heb een dynamische jongeman leren kennen, met een gezonde ambitie. Onze discussies en zijn vragen hebben me geleerd om meer na te denken over hoe om te gaan met ethische dilemma’s. Wat is juist en wat niet, en is dat voor iedereen hetzelfde? Hoe ga je om met de tegenstrijdigheden die uit zulke discussies voortvloeien? Hoe kan je dit toepassen op het leiden van een team?”

Hoe past u de opgedane kennis en/of feedback toe?

Quentin Clermont: “Dat is een hele uitdaging, hoewel de raadgevingen heel logisch lijken. Je zou het kunnen vergelijken met het onder de knie krijgen van een sport; enkel door regelmatig te oefenen, kan je jouw techniek verbeteren en ga je bepaalde bewegingen als vanzelf uitvoeren, zonder er nog bij na te denken. Dat soort automatisme zou het moeten worden.”

Laurent Ledoux: “Ik hanteer drie principes voor mijn ploeg: een ruime autonomie, ruimte voor zelfontplooiing, en respect voor elkaar. Zelf heb ik geleerd om beter te luisteren en meer afstand te nemen van wat ik denk tot nu toe al bereikt en geleerd te hebben. Ik heb geleerd om tegenover Quentin en tegenover mezelf eerlijk te zijn over wat me drijft en me motiveert.”

Young Leader/Inspiring Mentor, een initiatief van vMA, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z. Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Young Leader, Inspiring Mentor, info@vma-be.org, Website: www.vma-be.org.

JEROEN BERNAERS, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content