Gedurfde woorden

Sam Torrance en Curtis Strange, de kapiteins van de Ryder Cup, ontmoetten elkaar vorige week op de Belfry.

Aan ambitie ontbreekt het Sam Torrance, de kapitein van het Europese Ryder Cup-team, níét voor het toernooi dat in september op de Belfry wordt gespeeld. “De Amerikanen zeggen dat ze met Woods, Mickelson, Love III en Duval een onklopbaar kwartet hebben. Maar ik zou die kerels niet eens willen ruilen voor Westwood, Clarke, Olazabal en Montgomerie.”

Gedurfde woorden – en we hopen dat Torrance gelijk krijgt. Stroke play is inderdaad niet te vergelijken met match play: in 1999 verloor Woods zijn twee enkelwedstrijden op vrijdag; twee jaar geleden was Duval zeker niet de sterkste toen hij in drie wedstrijden amper een half punt veroverde, en dan nog in het dubbelspel; Love en Mickelson dan weer doen het stukken beter in match play, maar toch nog niet zo goed als Monty en Olazabal; en zelfs niet zo goed als Westwood en Clarke. En de andere spelers? Qua jeugd en creativiteit zijn de Amerikanen in het voordeel. Gelukkig is de Belfry op-en-top on-Amerikaans. Europa won er al in 1985 en kon er in 1989 een gelijkspel afdwingen, wat genoeg was om de trofee te behouden. Alleen in 1993 verloor Europa op de Belfry, maar het verschil bedroeg toen amper twee puntjes.

Curtis Strange, de Amerikaanse kapitein dit jaar, nam verleden week op de Belfry deel aan de Benson and Hedges International Open. Meteen een gelegenheid om het terrein te verkennen en Torrance te ontmoeten. En al vlug bleek dat beide kapiteins zich zorgen maken over het gedrag van de supporters. “Ik hoop echt dat ze niet beginnen te schreeuwen voor of tijdens een swing,” aldus Torrance. “De druk rust ook op hen.”

“Alles begint bij de kapiteins,” antwoordde Strange. “Wat wij zeggen, wordt gefilterd door de spelers en daarna door de pers. En de pers is de link tussen de spelers en het publiek.”

Ook onder de spelers was de spanning te snijden. “Ik denk niet dat het probleem bij de spelers ligt,” zegt Strange. “Iedereen loopt gebukt onder de stress, want elke golfer speelt voor de eigen landskleuren. En als je tijdens de Ryder Cup verliest, dan heeft iedereen dat gezien. Want de Ryder Cup is zéér belangrijk geworden.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content