EUROPEES TECHNOLAND

De Vlaming Guy Haemers, corporate vice-president van Bekaert, wordt voorzitter van de European Industrial Research Management Association, een samenwerkingsverband van 240 Europese ondernemingen met een belangrijke onderzoeksactiviteit. Een permanent Technoland van de grote Europeanen.

Guy Haemers is materiaaltechnoloog en onderzoeker in de tweede generatie. Zijn vader, Herman Haemers, was hoogleraar metallurgie aan de Universiteit Gent en leidde de labs voor non-ferrometalen en elektro-metallurgie. Guy Haemers: “EIRMA heeft als hoofddoelstelling de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek sneller naar de markt te brengen, methodieken te vinden om dat te bewerkstelligen en die methodieken uit te wisselen.” Door zijn voorzitterschap zetelt Guy Haemers ook automatisch in de raad van bestuur van de Industrial Research Association in de VS, een zusterorganisatie. Voor de relaties van Bekaert, dat sterker aan expansie in nieuwe materialen doet in de VS (zie de jonge vestiging op het Research Triangle Park, Trends, 15 april 1999), is deze brug een plus. Namen op de lijst van EIRMA zijn onder meer British Aerospace, Unilever, Olivetti, Fiat, Novartis, Bayer, Philips, Solvay, UCB, British Telecom, Mercedes, Elf en uiteraard ook Bekaert. De leden van EIRMA dekken 70% van de O&O-inspanningen in de Europese nijverheid. Guy Haemers leidt Bekaert Advanced Materials, de dochter die doorbreekt in sputteringtechniek, oppervlaktebehandeling, vezeltechnologie.

EIRMA zag het daglicht in 1962 en werd in den beginne geleid door de top van het zogenaamde Natlab van Philips in Eindhoven – het concerncentrum voor fundamenteel onderzoek. Begin van de jaren zeventig werd Bekaert lid van EIRMA. Guy Haemers: “De werkgroepen van EIRMA en de netwerking zijn uiterst interessant. Op weinig tijd kan je de relaties die je zo aankweekt vragen om advies over ontwikkelingen die je zelf wil aanpakken of te gelde wil maken. Bekaert sloot in Research Triangle Park een samenwerkingsverband met DuPont voor de GSM-telefonie. Je kan snel peilen of de technologie die je wil ontwikkelen een toekomst heeft.”

Bekaert centraliseert zijn technologie-ontwikkeling opnieuw sterker. Guy Haemers: “We hebben nu een betere samenstelling van het toegepast fundamenteel onderzoek in het centrum en productgericht onderzoek bij de verscheidene business units van de groep.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content