De compostwormen van Pur Ver zijn dol op tuinafval, brouwerijdraf en koffiedik. De wormencompost die ze ermee maken, is een zegen voor uw moestuin, gazon of plantenborder.
Eind 2018 haalde het greentechbedrijf Pur Ver 2 miljoen euro vers kapitaal op voor een forse uitbreiding van de productiecapaciteit. Op de productiesite in het Henegouwse dorpje Pecq bouwde het vorig jaar een hal voor zes nieuwe productielijnen. “We hadden heel hard gewerkt om alles klaar te krijgen tegen maart, de start van het nieuwe seizoen”, vertelt CEO Alexandre Meire. “De productie draaide op volle toeren. Door de coronacrisis moesten de tuincentra sluiten en stuikte de vraag in elkaar. Dat konden we niet laten gebeuren. Ik heb in één weekend van onze website een e-shop gemaakt. Met succes, maar we waren toch gelukkig toen onze partners, de tuincentra, weer mochten openen.”
Pur Ver is een spin-off van Gembloux Agro-Bio Tech, de landbouwuniversiteit in Gembloers. Onderzoekers ontwikkelden er een technologie om wormencompost te produceren. Dat is een natuurlijke bodemverbeteraar die wordt verkregen door organisch materiaal te laten bewerken door compostwormen. Meire, een handelsingenieur, werd aangetrokken om de stap te maken van de technologie naar een product en een bedrijf. “Ik kende niets van wormencompost, maar ik had wel altijd al veel interesse in het upcyclen van afval”, zegt hij.
Hoeveel werknemers telt Pur Ver? “Ongeveer 100 miljoen, inclusief de wormen”, lacht Meire. “En behalve ik werken hier ook nog drie mensen.” Onlangs ontwikkelde Pur Ver een vloeibare versie van de wormencompost. “Met dat product krijgen we toegang tot nieuwe klanten, zoals uitbaters van golfbanen en wijngaarden”, zegt Meire. In 2018 draaide Pur Ver een omzet van 125.000 euro. “Door de uitbreiding van de productiecapaciteit moeten we de omzet in de komende jaren kunnen opkrikken tot 1 miljoen euro.”