Een omgekeerde wereld
De naam Gabriel Fehervari zal altijd verbonden blijven met het in 2013 ter ziele gegane mediadienstenbedrijf Alfacam. Fehervari bleef actief in de mediasector, maar kroop ook in zijn pen met 2045. Een fake story. In dat boek neemt hij de lezer mee naar het jaar 2045 voor een denkbeeldige reis door de wereld: van China naar Europa, en van Amerika en het Midden-Oosten naar Afrika. Fictieve personages spelen de hoofdrol in een wereld waar alles op zijn kop staat. Migratie is, na een fatale oorlog in Europa en tussen de welvarendste landen ter wereld, een zaak geworden van Europeanen die op de loop gaan naar landen onder de evenaar. Congo is in 2045 zowat het rijkste land van Afrika. De grondstoffen worden er op een efficiënte manier aangeboord en de voordelen ervan gaan naar de lokale bevolking.
De auteur vertelt over het einde van de technologische realisaties die de maatschappij zo veel welvaart hebben gebracht. Smartphones zijn geëvolueerd tot instrumenten in handen van Amerikaanse bedrijven die de data misbruiken. De Amerikanen doen in 2045 wat ze nu vaak de Chinese bedrijven verwijten. Gabriel Fehervari schept er een genoegen in de Amerikaanse president van de toekomst – in het boek Dagobert genoemd – op te voeren als een manipulator van de ergste soort. Maar Dagobert betaalt ook de rekening voor zijn gedrag. Zijn rijk valt ten prooi aan aanvallen van buitenaf en natuurrampen. Zijn wapenfabrieken worden door zware branden in de as gelegd en in Californië leiden daklozen een uitzichtloos bestaan.
Om een nieuwe ambtstermijn te versieren besluit Dagobert de harten van de kiezers te winnen door een land te annexeren, dat als 51ste staat zou worden toegevoegd aan de Verenigde Staten. Zijn oog valt op IJsland. Maar de Scandinavische solidariteit oordeelt daar anders over en Dagobert wordt teruggefloten in zijn geografische ambitie. Inmiddels heeft Turkije zich in het Midden-Oosten opgeworpen tot een nieuwe machtsfactor. Het land droomt van een Ottomaans Rijk van de eenentwintigste eeuw.
Dit is een grappig en vlot leesbaar verhaal dat meer is dan spielerei. Fehervari heeft dit werk neergepend als een bijtende satire op de globalisering, fake news en het groeiende populisme.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier