Een andere visie op zaken

De eerste Trends van het nieuwe jaar is de ideale gelegenheid om onze nieuwe gastcolumnisten voor te stellen. Stuk voor stuk zijn het mensen die een gezonde interesse hebben in economie en zakendoen, maar die in hun dagelijkse activiteiten hoofdzakelijk met andere zaken bezig zijn. Zo kunnen ze een nieuw licht doen schijnen op de dingen waar u dagelijks mee bezig bent. En dat moet leiden tot reflectie, nieuwe inzichten en ideeën, een andere visie op zaken. U vindt de gastcolumn wekelijks in de rubriek Mensen.

In dit nummer bijt Paul Dujardin de spits af. Hij is sinds 2002 directeur-generaal van het Paleis voor Schone Kunsten/Bozar. Onder zijn leiding werd het grootste Horta-pand verbouwd tot een internationaal concertpodium, een museum en een gediversifieerde cultuurtempel. Dujardin is belast met het dagelijks beheer van de vennootschap en wordt bijgestaan door een directiecomité dat hij voorzit.

Désiré Collen is gewoon hoogleraar emeritus aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is sinds jaar en dag internationaal een leidende figuur in de biotechnologie. Collen bouwde zijn carrière uit in de faculteit geneeskunde van zijn alma mater. Hij was visiting professor aan de Vrije Universiteit Brussel, de Harvard Medical School en de School of Medicine van het King’s College London. Hij is de meest geciteerde wetenschappelijke auteur van Vlaanderen, en is de oprichter en voorzitter van de raad van bestuur van Thrombogenics.

Luc Van den Bossche is sinds 2003 voorzitter van de Brussels Airport Company (BAC). Voordien was hij een vooraanstaande politicus. Voor de Vlaamse socialistische partij bekleedde hij diverse Vlaamse en federale ministerposten. Hij bouwde in zijn ministeriële loopbaan een imago op van technocraat en manager.

Ook de Vlaamse cineast Stijn Coninx is een van onze gastcolumnisten. Coninx schreef als regisseur filmgeschiedenis met ‘Daens’. Vorig jaar nog verfilmde hij het leven van Soeur Sourire. Behalve films heeft hij ook enkele televisieseries geregisseerd. In 1993 kreeg hij de adellijke titel baron van koning Boudewijn. Sinds 2007 is Stijn Coninx voorzitter van de auteursvereniging Sabam.

Wim Delvoye is bekend als een vooraanstaand hedendaags Vlaams kunstenaar. Ironie is vaak een rode draad, maar hij neemt zijn metier wel serieus. Zijn getatoeëerde varkens, of zijn machine Cloaca, die het menselijke spijsverteringsstelsel nabootst, behoren tot het Belgische kunsterfgoed. Delvoye is zowel kunstenaar als ondernemer en volgt met grote interesse de economie.

Monika Van Paemel is als auteur van diverse romans bij het publiek genoegzaam bekend. Voor haar roman ‘De vermaledijde vaders’ ontving ze verschillende onderscheidingen, waaronder de Driejaarlijkse Staatsprijs voor proza. Van Paemel werd in 1995 in de adelstand verheven. Ze verkreeg de titel van barones.

Tot slot mogen we ook Ivan De Witte verwelkomen. Naast voorzitter van de voetbalclub AA Gent en van de Profliga is Ivan De Witte oprichter en afgevaardigd bestuurder van Hudson België, tot voor kort bekend als Hudson De Witte & Morel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content