De splinterbom

West-Vlaanderen zit door de zaak-L&H als vanouds vast in de zuigende modder. Maar niet alleen de streek en haar geldschieters zijn geschokt door het bombardement, het hele Vlaamse management trilt op zijn grondvesten. Frans Crols meet in het nummer van volgende week de schade op. Hieronder krijgt u al een voorsmaakje.

West-Vlaanderen is in shock, net zoals tien jaar geleden, toen Ludwig Verduyn zijn splinterbommen op het tapijtenconglomeraat Beaulieu gooide. De affaire Lernout & Hauspie veroorzaakt verbazing, woede, schaamte en opstand in de driehoek Kortrijk-Ieper-Brugge. De inslag treft niet alleen een provincie, maar ook een netwerk van vijftigers. Hij raakt een Vlaamse bovenlaag die ondernemingen stichtte ( L&H), defamiliariseerde ( Ter Beke), beursintroducties opzette ( Sioen), een business school redde en vergrootte ( Vlerick Leuven Gent Management School), een zakenbank oprichtte ( Lessius), het Instituut voor Bestuurders uit de grond stampte enzovoort.

De groep topmanagers die het in België tot 1988 (toen Suez de Generale Maatschappij overnam) voor het zeggen had, was klein en hecht. Ze bezochten dezelfde Franstalige colleges, dezelfde establishmentuniversiteiten, dezelfde studentenkroegen. Na de ommekeer bij de Generale Maatschappij brak een nieuwe elite door. Het nieuwe establishment was Vlaamser, jonger, wereldser, democratischer, dynamischer.

De sterkste cluster van deze nieuwe managersbovenlaag in Vlaanderen is het Netwerk Vlerick. De Gentse hogere zakenschool heeft het beste oud-studentenspinnenweb. Vlerick boys en girls zijn gegeerd, nestelen zich in honderden kmo’s en dochters van multinationals, en spelen een maatschappelijke rol bij humanitaire, culturele, economische en academische initiatieven.

De Vlerick Leuven Gent Management School vreest dat de klap gevolgen zal hebben voor haar sponsoring en de relaties met de partner in Leuven. Jo en Pol (gesteund en bejubeld door het Netwerk Vlerick) zijn van rolmodellen outcasts geworden. De Werken van Louis Verbeke (pionier bij Vlerick, VLGMS, Loeff Claeys Verbeke, het Instituut voor Bestuurders, I Fiamminghi, Lessius enzovoort) krijgen opdoffers. Een grauwsluier daalt neer over een generatie die de macht als haar rechtmatige erfenis beschouwt. Zorgen Stijn Bijnens, Marc Coucke, Rob Heyvaert, Jef Colruyt, Christophe Desimpel, het duo van Rijndael voor de aflossing?

frans crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content