De rekenmachine van DE N-VA
Met Guy Clémer haalt N-VA ruim 35 jaar kennis over de Belgische huis-houding binnen. Als er iemand in dit land de geldstromen tot twee cijfersna de komma kent, dan is het Guy Clémer.
Vlaamsgezind en economisch centrumrechts. Een oud-soldaat van Hugo Schiltz (VU). Kent als geen ander de financiële stromen in België, doorgrondt de financieringswet, en is een van de weinige experts die de sociale zekerheid tot in de puntjes beheerst. Schreef al documenten over de staatshervorming toen Bart de Wever nog de avonturen van Jommeke las.
Het mag verbazen dat de N-VA Guy Clémer niet zelf contacteerde om de nieuwe studiedienst te versterken. Guy Clémer polste via Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters, oude bekenden van bij het Vlaams Economisch Verbond (nu Voka), of de partij zijn diensten kon gebruiken. De selectieprocedure troonde Clémer prompt tot directeur van de fonkelnieuwe studiedienst van N-VA, opgericht na de eclatante verkiezingsoverwinning bij de federale verkiezingen in juni. “Ja, ik kom hier een beetje thuis”, zegt Guy Clémer.”We willen met een tiental mensen de vraagstukken op middellange termijn voorbereiden. Maar nu slorpen ook de onderhandelingen veel tijd op.”
“Guy Clémer is een grote aanwinst voor N-VA”, zegt een betrokkene die Clémer leerde kennen als hoofdeconoom van Guy Verhofstadt (Open Vld) toen die premier was. “Maar Guy Clémer is geen manager en geen toponderhandelaar. Hij is eerder de senior expert, of de rechterhand van een toppoliticus. Guy Clémer had vroeger één probleem: hij was niet stressbestendig als het er keihard aan toeging. De PS wist dat, en haalde hem het bloed van onder de nagels, tot hij overkookte en blokkeerde. Hij kon niet tegen onnozelheden. Dat was een probleem op het kabinet van de premier, omdat de premier akkoorden moest maken. Maar als je iets wilde laten blokkeren, dan kon je Guy sturen. Neen, ernstig, Guy was een steengoede vent. En zijn kennis geeft anderen de kans om akkoorden te maken.”
“Het klopt dat ik nogal impulsief ben”, lacht Guy Clémer, die voor de rest te boek staat als intelligent, zeer standvastig, heel vriendelijk in de omgang met zijn medemens, en zonder kapsones. “Maar ik heb het klappen van de zweep geleerd. Ik laat me niet meer zo gemakkelijk op de kast jagen tijdens onderhandelingen. Maar let op: ik voer de onderhandelingen nu niet mee, ik werk vanuit de achtergrond.”
Veel ervaring
Guy Clémer hoopt en rekent erop dat er toch nog een akkoord gevonden wordt met de PS en cdH. “Het voornaamste knelpunt is de invoering van fiscale autonomie in de personenbelasting. Dat zet aan tot goed beheer, en geeft de deelstaten instrumenten om beleid te voeren.” Maar vrezen de Franstaligen niet dat Vlaamse fiscale concurrentie hen pijn zal doen? “Maar neen. Die concurrentie bestaat nu al tussen de gemeenten. Ik betaal in Waasmunster 8 procent opcentiemen aan gemeentebelastingen, maar ik verhuis niet naar Knokke dat geen opcentiemen heft. En de hogere kaderleden, die zijn al internationaal mobiel. Trouwens, Vlaanderen zal niet veel ruimte hebben om belastingen te verlagen als er bevoegdheden overkomen.” Guy Clémer wijst op nog een goede reden om de personenbelasting deels over te hevelen. “Zolang de inning van die belasting volledig federaal is, blijft ook de controle federaal. De controle is nochtans de belangrijkste schakel bij de inning van de belastingen. Als de gewesten mee genieten van een betere controle, zullen ze daar werk van maken.”
“Ik ben tevreden over mijn carrière”, blikt Guy Clémer terug. “Ik ben veel veranderd van functie, heb veel ervaring opgedaan, en veel geleerd.” Een overzicht in vogelvlucht van de omzwervingen van deze licentiaat-doctorandus, met grote onderscheiding, in de Economische Wetenschappen. Eerst assistent van Karel Tavernier aan de KU Leuven. Dan topadviseur van het Vlaamse Economisch Verbond. Na een korte passage op de studiedienst van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, redacteur en onderzoeker bij Trends. Tussendoor speciaal adviseur van Patrick Van Krunkelsven, die tussen 1999 en 2001 covoorzitter was van de conferentie voor de staatshervorming (Costa). Vanaf 2001 eventjes senior consultant bij IDEA Consult, tot hij in 2002 adviseur werd van de toenmalige VLD-voorzitter Karel De Gucht en vanaf september 2003 hoofdeconoom van premier Guy Verhofstadt. Tot slot hoofd van de economische studiedienst van pharma.be, de lobbygroep van de farmaceutische industrie. Intussen is de Waaslander teruggekeerd naar de heimat, in Waasmunster, waar hij rust vindt in fietstochtjes rond de Durme.
Door Daan Killemaes, illustratie Jens Claessens
“Zijn kennis geeft anderen de kans om akkoorden te maken”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier