DE JUISTE CONTACTEN

Outsourcing is ook van toepassing op elektrische stekkers en kabels. Dataflex uit Schepdaal ontdekte de lucratieve marktniche.

Toen René Van Kerckhoven zeven jaar geleden opstapte bij het Overijse bedrijf Clovis, verklaarde zijn ex-directeur hem voor gek. “Ik was toen een kwarteeuw actief in de sector van de componenten. Maar ik wou me toeleggen op connectors, stekkers en kabels, om nog meer te specialiseren.”

De ver doorgedreven specialisatie loont. Vandaag heeft de bvba Dataflex die in 1996 een omzetcijfer van 100 miljoen frank haalde Clovis in omzet voorbijgestoken. De pijlsnelle, maar financieel evenwichtige groei, leverde zaakvoerder René Van Kerckhoven zopas de Plato Award voor de snelste groeier van de Kamer voor Handel en Nijverheid Halle-Vilvoorde op.

De Belgische markt van connectors, stekkers en kabels wordt beheerst door twee mastodonten : Framatome en AMP produceren in eigen land. “Deze grote spelers zijn beperkt tot het eigen aanbod. Wij bieden een breed palet van kleine fabrikanten en kunnen flexibel op de noden van de klant inspelen. De snelle reactietijd is chronisch en systematisch in deze sector. Stekkers, connectors en kabels vormen steeds het laatste en vergeten deel bij de verbinding van elektronische instrumenten en apparaten. Slechts een vijfde van onze productie behoort tot de jaarplanning. Bovendien zijn standaardstekkers en -snoeren erg zeldzaam. Meer dan de helft van onze verkoop is maatwerk.”

Dataflex werkt alleen business-to-business. Op de lijst staan grote klanten, zoals Atea, Barco en Siemens. Maar ook tweehonderd kmo’s doen een beroep op Dataflex. Niets wordt in eigen huis geproduceerd, alles is import. Het bedrijf uit Schepdaal werkt met 25 leveranciers, waarmee het grotendeels exclusieve contracten sloot. Het Nederlandse Fixcon en de Duitse bedrijven Lumberg en Interkontakt zijn de belangrijkste leveranciers. “Toen ik begon, had Lumberg in België een te verwaarlozen omzet per jaar van 100.000 frank. Vorig jaar klom het bedrag naar 30 miljoen.” Het zusterbedrijf Fixcon uit Roosendaal maakt voor Dataflex in onderaanneming de bestellingen op maat.

Dataflex is alleen een verkooporgaan, dat rechtstreeks onderhandelt met de technische inkopers in de bedrijven. René Van Kerckhoven is de belangrijkste aandeelhouder, maar Fixcon is minderheidsaandeelhouder. Op zijn beurt heeft Dataflex belangen in het Nederlandse bedrijf. De acht werknemers van Dataflex verkopen wekelijks 20.000 tot 30.000 snoeren.

RENE VAN KERCKHOVEN (DATAFLEX) Flexibel specialiseren in connectors, kabels en stekkers, als lonende marktniche.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content