DE GIDS IN HET WOUD

De Turnhoutse houtgroep Foresco heeft een nieuwe groepsdirecteur. Op 1 juli nam de Nederlander Jan van Lokven de fakkel over van Michel De Vel. Het familiale Foresco groeide de jongste jaren gestaag door naar een omzet van 1,1 miljard frank, waarvan twee derde gehaald wordt uit de verkoop van verpakkingen en een derde uit de houthandel. Om deze groei in goede banen te leiden, besloot Foresco om een ervaren externe kracht aan te trekken. Michel De Vel zet bewust een stapje terug : “Het familiale bedrijf is dermate gegroeid dat een professionalisering van het management zich opdrong. We kozen voor de oplossing die het Nederlandse organisatie-adviesbureau Berenschot ons voorstelde in de persoon van Jan van Lokven. Hij heeft de ervaring in huis om aan Foresco de nodige knowhow toe te voegen. Daarnaast is hij vertrouwd met het werken in de context van een familiaal bedrijf.”

De 59-jarige Jan van Lokven is senior-adviseur bij Berenschot. Hij zal zich nu drie en een halve dag per week bezighouden met Foresco gedurende 1 à 1,5 jaar. Jan van Lokven : “Mijn taak moet eind volgend jaar afgelopen zijn. Dan moet Foresco klaargestoomd zijn om zelfstandig professioneel voort te werken. Het menselijk potentieel is aanwezig.”

Afkomstig uit het Nederlandse Brabant was van Lokven van jongsaf geboeid door de bouwsector. Na zijn technische HTS-opleiding (te vergelijken met industrieel ingenieur in België) gaat de Brabander meteen aan de slag in de bouwnijverheid waar hij 20 jaar zal vertoeven. Eerst bij een bedrijf actief in woningbouw, later in de utiliteitssector. “Een bewuste keuze, want ik besefte dat de woningbouw slechts één segment van de hele bouwnijverheid is,” vult van Lokven aan. In die bedrijven schuift hij door naar beleidsfuncties. “Daar groeide mijn belangstelling voor de organistie en het management in een onderneming. Ik kwam dan toevallig in contact met iemand van Berenschot, die me in de loop van het gesprek vertelde dat voor hen werken echt iets voor mij zou zijn. 25 jaar later werk ik er nog steeds. Nu coördineer ik er de adviesactiviteiten voor de bouwnijverheid, hoewel ook dossiers rond familiebedrijven op mijn bureau belanden,” zegt de nieuwe baas van Foresco.

Zijn managementfilosofie vat hij samen in twee woorden : profit & fun. Een woordje uitleg : “Je moet rationeel én met resultaten werken en de mensen daarvan overtuigen. Dat kan door in de communicatie met hen je visie en je eigen enthousiasme over te dragen. Een extra troef in een markt die volop in beweging is. Industriële bedrijven plooien terug op de kernactiviteiten en besteden de rest uit. Wij bieden hen een totaaloplossing, onder meer voor hun verpakkingen. Daar ligt onze toegevoegde waarde.” Jan van Lokven laat zich op zijn beurt gidsen als hij elk jaar in september een weekje de Alpen intrekt, wandelend van berghut naaar berghut. “Op weg naar de top,” bulderlacht hij.

JAN VAN LOKVEN (FORESCO) Eind volgend jaar moet mijn taak om het beleid van Foresco te professionaliseren voltooid zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content