‘De Fed weet het niet meer’

De Amerikaanse centrale bank wil meer inflatie dulden. Voorzitter Jerome Powell zei dat de Fed gemiddeld 2 procent inflatie zal nastreven, terwijl dat voordien 2 procent was. Met het woordje ‘gemiddeld’ zegt de Fed dat ze ook inflatie van boven 2 procent zal toelaten zonder in te grijpen. “Een historische beslissing”, zegt Edin Mujagic, hoofdeconoom bij de Nederlandse vermogensbeheerder OHV.

Welke impact zal de gewijzigde inflatiedoelstelling van de Fed hebben?

EDIN MUJAGIC. “Die zal weinig gevolgen hebben op korte termijn, maar in de komende jaren wel. De Fed zegt eigenlijk: ‘Als de inflatie het ene jaar 0 procent is, mag die het jaar daarop naar 4 procent stijgen zonder dat wij ingrijpen.’ Dat is verregaand en in zekere zin historisch. Maar nog significanter is de nadruk die de Fed zal leggen op de werkgelegenheid.”

Hoezo?

MUJAGIC. “De Fed heeft ook een mandaat om maximale werkgelegenheid na streven. Dat is de afgelopen jaren naar de achtergrond verdwenen, tot vorige week. De woorden ‘werkloosheid’ en ‘werkgelegenheid’ kwamen meer voor in de speech van Fed-voorzitter Powell dan ‘inflatie’. Het streefcijfer van de Fed voor de werkloosheid is 4 procent. Momenteel bedraagt die 10 procent. Het zal jaren duren om weer aan die 4 procent te komen. En aangezien een hogere rente slecht is voor de werkloosheid, zal het ook nog jaren duren vooraleer de Fed haar beleidsrente weer zal verhogen. Powell zei er alles aan te zullen doen om een gemiddelde inflatie van 2 procent en werkloosheid van 4 procent na te streven.”

Welke maatregelen verwacht u?

MUJAGIC. “Dezelfde als voordien: de beleidsrente op nul en de massale opkoop van staats- en bedrijfsobligaties. Als het nodig is, zal ze nog meer opkopen. Ik vond het angstaanjagend dat Powell niet specifiek vertelde hoe hij die doelstellingen denkt te halen. Ondanks de belangrijke strategische wending, bleef hij heel vaag over hoe hij die concreet denkt uit te voeren. Met andere woorden, de Fed weet het niet meer.”

Waarom is dat angstaanjagend?

MUJAGIC. “Ten eerste omdat het de Federal Reserve is. Maar ook omdat het Fed-beleid de afgelopen jaren de belangrijkste drijfveer is geweest van de financiële markten. Voor beleggers is de ouderwetse focus op winstverwachtingen van bedrijven de jongste jaren niet meer van tel om de aandelenkoersen te voorspellen. Ze keken gewoon naar de Fed, die stuurde de markten. Maar een Fed die het niet meer weet, gepaard met volgzame beleggers, is geen goede combinatie.”

Hoe zullen financiële markten reageren op de nieuwe Fed-strategie?

MUJAGIC. “De eerste jaren zal er geen inflatie zijn door de huidige crisis. Maar als die daarna zou stijgen, omdat de Fed het toelaat, dan is de reactie niet te voorspellen. De huidige generatie beleggers heeft nooit een stijgende inflatie meegemaakt. De Fed denkt het prijsniveau jaar na jaar te kunnen sturen. Dat als het dit jaar 0 procent is, ze het volgend jaar op 4 procent kan aftoppen, om het jaar daarna te landen op 2 procent. Maar de geschiedenis leert dat inflatie zich niet laat sturen. Als ze onverwacht stijgt, gaat ze een eigen leven leiden en loopt het uit de hand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content