De coach spreekt

NICOLAS COLSAERTS Hij blijft een van de talentrijkste spelers in het circuit. © BEL

In de golfsport is niet veel nodig om voor een kentering te zorgen. Nicolas Colsaerts keek stilaan aan tegen een degradatie naar de Challenge Tour, tot hij plots de Franse Open won. Meer hoefde dat niet te zijn om zijn carrière opnieuw van de grond te krijgen. De Brusselaar weet nu zeker dat hij de komende twee jaar mag deelnemen aan de Europese Tour. Bovendien kwalificeerde hij zich voor de lucratieve finals van het circuit: de Turkish Airlines Open (van 7 tot 10 november), de Nedbank Challenge in Zuid-Afrika (van 14 tot 17 november) en wellicht ook het Tour Championship in Dubai (van 21 tot 24 november). Zowel sportief als financieel kan het dus nog een uitstekend eindejaar worden.

Michel Vanmeerbeek, de coach van Colsaerts, verwachtte die positieve kentering niet meteen. “Toen hij in Parijs aankwam, keek Nicolas terug op een reeks tegenvallende prestaties, zoals de Italiaanse Open. Mentaal zat hij niet goed. Een slopende reeks van acht toernooien op rij had zowel fysiek als mentaal sporen nagelaten. Merkwaardig genoeg vielen alle puzzelstukjes plots perfect in elkaar. Vanaf de eerste dag speelde Nicolas heel geïnspireerd. Het was lang geleden dat ik hem nog met zo’n goede baltoets aan het werk zag. Dat gebeurde het laatst in dat uitstekende jaar 2012, toen hij ook deelnam aan de Ryder Cup.”

Als Colsaerts met voldoende vertrouwen op de golfbaan staat, blijft hij een van de talentrijkste spelers in het circuit. De Brusselaar beheerst alle mogelijke slagen. Alleen is hij mentaal behoorlijk kwetsbaar. “Daarom sprak ik het hele toernooi op hem in”, vertelt Vanmeerbeek. “Om te vermijden dat hij het opnieuw donker zou inzien. Ik deed er alles aan om het positieve naar boven te halen en het negatieve te verdringen, zodat het kleine engeltje in zijn hoofd het zou halen van de duivel. Ik deed er alles aan opdat hij in harmonie met zichzelf zou zijn – helemaal bevrijd. Ik probeerde hem ook duidelijk te maken dat hij het opnam tegen het parcours, veeleer dan tegen andere spelers. De Golf National is een hele uitdaging, je hebt er maximale concentratie nodig.”

De twijfel uit het hoofd verbannen en de druk wegnemen: het blijft een magische formule in de golfsport. En de toekomst? In andere sporten is 36 jaar de pensioenleeftijd, maar dat is niet het geval op de golfbaan. Vanmeerbeek: “Nicolas heeft een natuurlijke swing waardoor hij zelden geblesseerd raakte. Zijn lichaam heeft niet afgezien. Als hij bereid is offers te brengen, kan hij nog mooie dingen bereiken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content