“DE BESTE IDEEËN ONTSTAAN IN ONZE BAR”

Ich bin begeistert,” zegt Peter Vyncke (34), gedelegeerd bestuurder van Vyncke Energietechniek uit Harelbeke. Samen met zijn vader Dirk (58) en broer Dieter (26) leidt de hyperactieve econoom – en feestneus – de vierde generatie van ketelbouwers.

Vyncke: “Onze beste zet ooit was de inrichting van een bar in het bedrijf. Daar ontstaan de beste ideeën en worden vriendschappen voor het leven gesmeed. Door de snelle expansie van het bedrijf is onze stamkroeg aan uitbreiding toe. Tegen het einde van volgend jaar hoop ik de nieuwe toog te kunnen inzegenen.”

Geboren en getogen in Zuidwest-Vlaanderen droomt Vyncke – een fervente lezer van het Vlaams-nationalistische magazine Nucleus – hardop van een groothertogdom Harelbeke. Met Duitsers en Indiërs loopt de jonge flamingant niet hoog op, maar Nederlanders weet hij best te pruimen. Toch is de dynamische ex-praeses van Ekonomika een wereldburger in hart en nieren. De helft van het jaar dweilt hij de vijf continenten af om zijn groene energiecentrales te slijten.

Aardrijkskunde is zijn passie. De hoofdsteden van alle landen ter wereld behoren tot zijn parate kennis. Een echt paardengeheugen, bevestigen zijn medewerkers. Mensen motiveren en stimuleren, is zijn grote kracht.

Rasverkoper Vyncke praat als een waterval, tapt moppen bij de vleet, staat graag in het middelpunt van de belangstelling, maar voelt zich vaak nog een kind onder de grote managers. Tijdens de sessies aan de Vlerick Management School houdt hij ogen en oren open. Dominant van nature klopt Vyncke voor elke belangrijke beslissing toch eerst aan bij ervaren bedrijfsleiders. Zo is Jan-Pieter De Nul, topman van de baggergroep De Nul en oom van zijn vrouw, zijn grootste goeroe. Ook over opvolging wordt in de familie Vyncke lang en diep nagedacht. Geleidelijk geeft vader Dirk de fakkel door aan zijn zonen. Sinds 2002 is zoon Peter de topman van het bedrijf. Twee jaar later kocht hij samen met zijn broer Dieter alle aandelen van het bedrijf over van hun ouders en zussen.

Voorzitter Dirk geeft advies, ondersteunt het verkoopteam en gaat op zoek naar nieuwe markten. Peter Vyncke: “Mijn vader is mijn leermeester, coach en meest onvoorwaardelijke supporter. Bovendien heeft hij een uitstekende neus voor zaken.” Daarnaast leidt benjamin Dieter de productie vanuit Sjanghai. Hij heeft alles wat Peter niet kent: grenzen, administratieve nauwkeurigheid en rust. Elke zondag stond hij vroeger om vijf uur op om forellen te vissen. “Je kunt op mijn broer je klok op gelijk zetten”.

Intussen kijken beide broers al naar de toekomst. Samen met Jef Lievens, bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf, schrijven zij een familiaal charter, dat de spelregels vastlegt om ruzies achteraf te vermijden. Peter Vyncke: “We hebben bijvoorbeeld afgesproken dat onze partners niet mee in de zaak mogen. Bovendien kan er maar één de operationele baas zijn. Dat ben ik. Maar wat loon betreft, verdienen we evenveel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content