COMPLEET VIDEOOT

Drie vennoten maken kunstzinnige video’s van Europese dans- en theaterproducties. Of moeten we zeggen : “videokunst” ?

“In onze bvba is niemand de baas, en dat willen we doortrekken in onze filmproducties. We proberen het klassieke, hiërarchische systeem te doorbreken.”

Aan het woord is Anne Heyman, mede-zaakvoerster van de anderhalf jaar geleden gestarte Filmfabriek. Met Peter Missotten en Anne Quirynen realiseert en produceert zij vooral kunstzinnige video’s en films.

De drie vonden elkaar toen ze samen voor Antwerpen ’93 aan een video-installatie werkten. Omdat ze het niet meer zagen zitten als zelfstandige eenzaten, richtten ze een vennootschap op. “Om mekaars hoogten en laagten op te vangen, maar ook om grotere producties aan te kunnen.” Sindsdien betrekken ze met hun Filmfabriek een oude melkerij in Bierbeek.

Het trio is perfect complementair. Met de realisatie houdt vooral Missotten zich bezig. Hij regisseerde vroeger bedrijfsfilms voor de Cera, Henkel, C&A en de KU-Leuven. Anne Quirynen, videoregisseur van opleiding, bekommert zich om de uitvoerende productie of de praktische kant van de zaak. Voordien maakte ze video’s van onder meer choreografieën van Anne Teresa De Keersmaeker en Wim Vandekeybus. Voor de decorbouw tenslotte tekent Anne Heyman en uit haar werk wil de Filmfabriek nog ooit een eigen meubellijn distilleren.

De Filmfabriek werkt grofweg op twee markten. Eén : de opdrachten uit het theater- en dansmilieu. De Filmfabriek maakte hier coproducties met internationale gezelschappen, zorgde voor de filmfragmenten in de laatste productie van Vandekeybus, draaide een promotievideo voor het Ballet van Frankfurt en realiseerde een videobewerking van een dansspektakel van de Groupe Emile Dubois uit Grenoble. Tweede markt : de tv-zenders. “We stappen nu met eigen initiatieven naar hen. Dit is werken op lange termijn. Eén programma wordt deze zomer opgenomen en we plannen voor 1998 een jeugdserie van dertien afleveringen.”

De Filmfabriek schakelt voor elk project andere mensen in. De omzet voor het eerste boekjaar beliep 6 miljoen frank. “Voor een jaar vol verbouwingen niet slecht,” meent Quirynen. “We moeten alleen nog de dalen tussen de grote opdrachten weten op te vullen.”

ANNE HEYMAN EN ANNE QUIRYNEN (DE FILMFABRIEK) Naast opdrachten voor het dans- en theatermilieu stapt de Filmfabriek nu ook met projecten naar de tv-omroepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content