BELGOLAISE

Trouwplannen met Zuid-Afrikaanse Absa

In Franse bankkringen met relaties in Johannesburg verneemt Trends dat er een ingrijpende wijziging op til is in het aandeelhouderschap van Belgolaise-bank, de op Afrika gespecialiseerde dochter van Generale Bank. Belgolaise heeft trouwplannen met Absa of Amalgameerde Bank van Suid-Afrika de grootste bankgroep van Zuid-Afrika (een balanstotaal van 920 miljard Belgische frank, tegen 76 miljard voor Belgolaise). Absa zou een substantiële participatie verwerven in Belgolaise. Generale Bank controleert rechtstreeks 56 % van de aandelen en nog eens 10 % indirect via bevriende groepen. De rest is op de Brusselse beurs genoteerd.

De “Schone Slaapster” aan het Brusselse Centraal Station loopt sinds twee jaar op vrijersvoeten. 1996 werd het jaar van de doorbraak in een opvallend snelle geografische diversificatie : op de puinen van de ineengestorte Groupe Méridien-BIAO kocht Belgolaise in West- en Oost-Afrika een aantal banken of sloot er strategische allianties en managementcontracten. In één klap tilde Belgolaise zich op tot één van de belangrijkste spelers op het Afrikaanse continent met een netwerk in 18 landen.

Anders dan haar tegenspelers zoals de Franse BNP of Indosuez, de Amerikaanse Citibank en de Britse Barclays, of Equator Bank, de Aziatische nieuwkomer uit Hongkong en Shanghai kan Belgolaise zich opwerpen als dé Afrika-specialist. In haar jongste jaarverslag meldt de bank dat ze zich verder wil concentreren op de financiering van de buitenlandse handel in subsahariaans-Afrika. Tegelijk, schrijft het jaarverslag, blijft Belgolaise “trouw aan haar voorzichtige beleid inzake risico’s.” De intrede van Absa zou het internationale risico in het Afrika-netwerk van G-bank, waarvan ze de referentie-aandeelhouder blijft, helpen indekken. Absa zou bovendien in Belgolaise de expertise van haar merchant bank-afdeling brengen en het Belgolaise-netwerk in Afrika zou via de Absa-vestigingen op het continent dubbel zo groot worden.

Hierover ondervraagd, ontkent Kathleen Steel van G-bank : “Neen, er is niets concreets. Op dit ogenblik,” laat ze zich nog ontvallen. “We sluiten een toenadering met Zuid-Afrika niet uit. Dit land is immers de economische motor van het continent.”

Absa heeft niet meteen de reputatie de meest agressieve bank te zijn. Ondanks de positieve aspecten, gaat deze operatie voorbij aan de essentie : het conservatisme van Belgische bankiers, dat ingebakken zit in de structuur van het topmanagement en waar de filosofie van merchant banking, zoals die bijvoorbeeld wel leeft bij de Nederlanders van ABN-Amro of ING, ver te zoeken is. De voorzitter van het directiecomité van een Belgische bank zal zelden eenzelfde gedurfde visie kunnen ontwikkelen als een onafhankelijke managing director die wel zelfstandig beslissingen kan doordrukken ; ten tweede strijken jonge merchant bankers in de Angelsaksische cultuur fenomenale bonussen op, wat hun inzet verhoogt en de risicograad van hun transacties, maar ter compensatie verdienen ze ook meer dan hun baas (wat bij ons bijzonder moeilijk ligt).

BELGOLAISE HUWT MET ABSA Risicospreiding voor G-bank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content