Beleggen in Brussel

Vastgoedprojecten in de hoofdstad vormen een mooi alternatief voor investeerders op zoek naar variatie in hun portefeuille. ARM Stones Partnership werkt zulke projecten uit.

Aan vastgoedkantoren geen gebrek in Brussel. En met architectenbureaus en financiële experts kan je de Kleine Ring plaveien. Maar waarom geen adviesbureau dat die drie in zich verenigt, moeten Bob Aerts, Gérald Regnier en Thomas Maskens hebben gedacht. De drie bevriende architecten richtten in 2002 ARM Stones Partnership op, een onafhankelijk consultancybedrijf dat zijn klanten zowel een financiële en fiscale analyse, als een architecturale en stedenbouwkundige haalbaarheidstudie aanbiedt.

“We richten ons op binnenlandse en buitenlandse familievermogens en bedrijven, die niet vertrouwd zijn met de Brusselse vastgoedmarkt,” zegt Guillaume Botermans, sinds 1 januari 2004 de vierde vennoot en jarenlang financiële vastgoedexpert bij de bank Paribas. Het kritisch volume dat een investering interessant maakt voor ARM Stones, situeert zich tussen 3 en 15 miljoen euro.

Het recept van ARM Stones is eenvoudig. Het bedrijf gaat op zoek naar interessante aankopen voor bouw of renovatie in de hoofdstad. Die legt het voor aan een investeerder die over het vereiste budget beschikt. Er wordt een financiële analyse uitgewerkt met het risicogehalte. De klant krijgt ook een voorstudie van de architecturale en stedenbouwkundige mogelijkheden. Een contract kan voor de hele opdracht of voor slechts een deel (voorstudie).

De eigen middelen van de investeerder bedragen slechts 15 tot 20 % van het project (aankoop, ontwerp, werken). “De return moet gemiddeld 70 tot 100 % bedragen na 24 tot ten hoogste 30 maanden,” zegt Botermans. In die periode wordt een pand of grond aangekocht, worden de vergunningen aangevraagd en de werken uitgevoerd, en wordt het project – geheel of gedeeltelijk – doorverkocht. De fee van ARM Stones schommelt tussen 2,5 en 6 % van de operatie. De formule kent een succes door de lage rentetarieven op korte termijn. Maar ook als de rente keert, ziet Botermans voldoende mogelijkheden. “Als de langetermijnrente stijgt, kunnen we ook projecten uitwerken die een return geven via huur.”

Wouter De Broeck

“De return moet gemiddeld 70 tot 100 % bedragen na 24 tot ten hoogste 30 maanden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content