Beduidend beter op drie jaar

© GET

De tijd gaat snel. Exact drie jaar geleden – in nummer 41 van 2016 – verscheen Inside Beleggen voor het eerst in Trends . Een periode van 36 maanden is een mooie referentie om prestaties te vergelijken. We vergelijken onze prestatie al wekelijks sinds het begin van het jaar, nu volgt een vergelijking op drie jaar. We zijn aangenaam verrast, hopelijk u ook. De voorbeeldportefeuille doet het beter dan de MSCI World-index, die wordt gedomineerd door de Amerikaanse aandelen in het algemeen en de technologiegiganten zoals Alphabet, Apple, Amazon en andere Facebooken in het bijzonder. Onze portefeuille doet het ook veel beter dan de Eurostoxx50, de Europese referentie-index waar snelgroeiende bedrijven schitteren door afwezigheid, en dan onze eigen Bel-20-index, die de afgelopen drie jaar op en neer is gegaan, maar uiteindelijk vooral ter plaatse is blijven trappelen.

Drie markante verschillen

Beter of zelfs opmerkelijk beter presteren dan het marktgemiddelde houdt een specifieke aanpak in. We gaan al jaren niet alleen voor stock picking (het selecteren van individuele favoriete aandelen), maar ook voor favoriete thema’s. We kiezen vaak thema’s die op dat moment niet populair zijn. Onze filosofie is dat u wel indextrackers of -fondsen zult aanschaffen als u de markt wilt volgen. Maar in 2018 bijvoorbeeld leverde dat serieuze verliezen van gemiddeld 10 procent op de Europese beurzen op. Wij hebben die verliezen vorig jaar niet geleden. We bekijken periode na periode wat op dat moment de kansrijke thema’s en aandelen zijn. De afgelopen 36 maanden is dat vaak gelukt, soms ook mislukt.

Danny Reweghs
Danny Reweghs

In de voorbije drie jaar hebben drie elementen voor het verschil gezorgd. Vooreerst hebben we het aangedurfd als enige in de Belgische beleggingswereld met een langetermijnvisie in te spelen op het grote potentieel van de Belgische biotechsector. Gespreid over minstens vijf waarden en met de horizon van bij de start op 2020-2025 hebben we daarmee jaarlijks het aandeel met de hoogste of een van de hoogste returns in portefeuille gehad: Ablynx, Argenx, Galapagos of Mithra. Die aandelen konden de zwakke prestaties van andere ruim compenseren. Daarnaast heeft de voorbeeld- portefeuille vooral dit jaar geprofiteerd van het weer blinken van de goud- en de zilverprijs door de toegenomen politieke, financiële en economische onzekerheid. In de periodes waarin de beurzen het in het algemeen minder deden dit jaar, blonk de voorbeeldportefeuille steevast uit dankzij de stevige positie in edelmetalen.

Tot slot durft Inside Beleggen met de voorbeeldportefeuille ook geregeld uit de markt te stappen en een forse kaspositie op te bouwen als we denken dat de indexen op dat moment te hoog staan. Ook dat heeft ons doorgaans geholpen om beter te doen dan het marktgemiddelde. De komende jaren zullen we proberen op die ingeslagen weg voort te gaan met altijd dezelfde ambitie om via duidelijke, uitgesproken keuzes beter te doen dan de indexen, zodat we een meerwaarde voor uw rendement kunnen zijn en u uw abonnement op Trends meteen hebt terugverdiend.

Prestaties op drie jaar

Toestand op 2/10/’19

Voorbeeldportefeuille +32,5%

Bel-20-index +0,4%

Eurostoxx50-index +12,4%

MSCI World-index +27,8%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content