Aurélie in Bangkok

De stad van binnenuit ontdekken

“Bangkok is een agglomeratie van meer dan 10 miljoen inwoners. De stad is vervuild, het is er snikheet, het verkeer en het lawaai van toeterende auto’s vallen nooit stil en je moet er tussen de bussen en de taxi’s laveren. De shoppingcentra, de supermarkten, alles is er mega, niets is op mensenmaat gemaakt. Je hebt tijd nodig om daaraan te wennen, terwijl je ook geconfronteerd wordt met een andere cultuur, een andere taal en een andere levenswijze. Je moet tijd uittrekken om Bangkok van binnenuit te leren kennen, de gewoontes aan te nemen en richtpunten te vinden. Zo ontdek je leuke buurten, groene en rustige plekjes en terrasjes met een prachtig uitzicht.”

Gereserveerde collega’s

“Veel van mijn directe collega’s zijn expats en vanaf 14 uur hebben we veel contact met Europa. Maar er werken hier ook veel Thai. Ze zijn zeer gastvrij en attent, maar altijd rustig en bedaard. Ze zijn niet erg proactief en kennen weinig stress. Het is niet evident om te weten of een ‘ja’ ook echt een ‘ja’ is en of ze het met je eens zijn of niet. Je moet dus opletten en een relatie opbouwen waarbij ze durven te zeggen wat ze denken. Het is hier enorm belangrijk dat je respectvol bent en dat je confrontaties en conflicten uit de weg gaat. Die mentaliteit ligt mij goed.”

Wonen in een condominium

“Gemeenschapszin vormt het hart van de Thaise cultuur, op restaurant of elders. Ik was zeer onder de indruk van de organisatie van de condominia. Dat zijn flatgebouwen of appartementsblokken van zes, dertig — zoals die van mij — of nog meer verdiepingen. Wat ze zo bijzonder maakt, zijn de gemeenschappelijke diensten en voorzieningen. In het condominium waarin ik woon, beschikken we bijvoorbeeld over een zwembad, een tennisveld, een squashzaal, een bibliotheek, een kinderspeelzaal, een fitness en een sauna. Er zijn ook een conciërge, poetsvrouwen, een stomerij en een winkeltje op het gelijkvloers. Het zijn niet noodzakelijk luxewoningen, je vindt ze in alle maten en prijzen.”

Regionale bevoegdheid

“Ik leer enorm veel bij. Professioneel had ik bijvoorbeeld de kans om in Indonesië een elektriciteitscentrale te bezoeken en het plaatselijke personeel te ontmoeten. Ik heb hier het geluk om te kunnen werken in een multiculturele omgeving, in een job met regionale inslag, en dat te kunnen combineren met operationele aspecten. Mijn manager schonk mij als junior zijn vertrouwen en gaf mij een baan met vrij veel verantwoordelijkheid.”

Culinaire ontdekkingen

“Wat mij meteen opviel, was het enorme aanbod aan eetgelegenheden. Bangkok heeft duizenden restaurants, van straatstalletjes tot vintagerestaurants of trendy rooftops. Of je nu zin hebt in Italiaans, Frans, Japans of Libanees eten, je vindt altijd je gading. Als buitenlander wen je vlug aan de Thaise smaken en ingrediënten, en leer je je open te stellen voor het onbekende. Dat maakt mijn ervaring als expat heel fijn. Ik ga geregeld op restaurant met vrienden. Je kunt hier heerlijk eten voor 6 of 7 euro.”

LARA VAN DIEVOET

Sawasdee kha. Sabaidee mai kha? *

“Goedendag. Hoe maakt u het?” in het Thais

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content