Amerika regeert

Cameron Young De Amerikanen speelden als een heuse pletwals tijdens de Presidents Cup. © Getty Images

Een jaar voor de Ryder Cup in Rome lieten de Amerikanen op Quail Hollow in North Carolina nog eens zien hoe sterk ze zijn. Daar werd de Presidents Cup gespeeld, de tweejaarlijkse confrontatie tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Het Amerikaanse team won met een ruime marge in zowel het enkel- als het dubbelspel. Het was de dertiende Amerikaanse overwinning in veertien edities.

Met het dispuut rond de LIV Series op de achtergrond waren nogal wat waarnemers veeleer sceptisch over het potentieel van het nieuwe Amerikaanse team. De PGA Tour zag de voorbije maanden flink wat topspelers vertrekken naar de nieuwe Saudische Tour, waarmee de betrokkenen hun deelnamerecht aan de Presidents Cup inleverden. En dat zijn niet van de minsten: Dustin Johnson, Patrick Reed, Bryson DeChambeau, Brooks Koepka, Kevin Na, Bubba Watson en Phil Mickelson. Ondanks die aderlating kwam het Amerikaanse team zelden sterker uit de hoek. Niet toevallig staan er twaalf Amerikanen in de top twintig van de wereldranglijst.

Voor deze Presidents Cup kon kapitein Davis Love III dan ook een echt dream team opstellen, met nieuwe kleppers als Scottie Scheffler, Patrick Cantlay, Justin Thomas, Xander Scauffele, Collin Morikawa, Jordan Spieth, Tony Finau, Billy Horschel, Kevin Kisner, Max Homa, Sam Burns en Cameron Young. De sfeer in het team was uitstekend, alsof de exodus van enkele topnamen het groepsgevoel had versterkt.

Europa is meteen gewaarschuwd. Zelfs zonder de topspelers die voor de Saudische dollars kozen, blijft het Amerikaanse team een heuse pletwals. Het is een team dat vastberaden is om zijn titel van 2021 volgend jaar op de Marco Simone GC te verlengen. Bovendien is de komst van de LIV Series ook voor Europa een aderlating: ervaren topspelers als Sergio Garcia, Lee Westwood, Henrik Stenson, Ian Poulter, Paul Casey, Martin Kaymer en Bernd Wiesberger zijn ook gezwicht voor het grote geld en mogen tot nader order in september volgend jaar niet deelnemen aan de Ryder Cup.

Het is nu afwachten of in het belang van alle betrokken partijen alsnog een compromis wordt gevonden. Komt er geen verandering meer in deze situatie, dan wordt de Ryder Cup volgend jaar zonder al die toppers gespeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content