Alternatieven voor zonnepanelen

U denkt eraan over te schakelen op zonne-energie, maar u vindt klassieke zonnepanelen lelijk? Er zijn alternatieven die mooier ogen, maar ze zijn ook duurder.

Het oog wil ook wat

De meeste eigenaars kiezen voor standaardzonnepanelen die op rails op het dak worden gemonteerd. Sinds een tiental jaar bestaan er ook fotovoltaïsche dakpannen en leien die nagenoeg niet opvallen. “Het is dezelfde monokristallijntechnologie, maar opgesplitst in kleinere eenheden. Onze Solesia-leien hebben dezelfde grijze kleur”, is te horen bij Eternit, de marktleider in België. Volgens Benjamin Wilkin, de directeur van APERe, een vzw die hernieuwbare energie promoot, is het een esthetisch verantwoorde oplossing, vooral voor gebouwen die beschermd zijn en waarop geen klassieke zonnepanelen mogen worden gelegd.

Minder rendabel

In opbrengst spant het klassieke zonnepaneel de kroon. “Bij zonnepannen en -leien veroorzaken de extra bekabeling en de opsplitsing in kleine eenheden verliezen”, zegt Wilkin. “De prestaties dalen naarmate de temperatuur stijgt. Als panelen boven op de dakbedekking liggen, kan de lucht rond de panelen circuleren. Met klassieke panelen is een rendement van 18 tot 20 procent (van de totale zonne-energie, nvdr) haalbaar. Met zonnepannen of -leien kom je wellicht ergens rond 12 procent uit.”

Twee à drie keer duurder

“Fotovoltaïsche dakpannen en leien slaan nog niet echt aan, omdat ze een pak duurder zijn dan klassieke zonnepanelen”, zegt Wilkin. Een particulier betaalt al gauw twee à drie keer meer voor fotovoltaïsche leien. Een ander minpunt is dat lang niet alle dakdekkers de plaatsingstechniek beheersen. “Als een elektrisch probleem moet worden verholpen, komt de waterdichtheid van je dak in het gedrang”, waarschuwt Wilkin.

Dunne film

Nog een alternatief voor zonnepanelen is de thin film-technologie. Dat zijn membranen van verschillende diktes. Ze kunnen in elk type gebouw worden geïntegreerd, tot in wolkenkrabbers toe, vandaar de naam: building integrated photovoltaics. “Naargelang de dikte kan de dunne film vrij doorzichtig zijn of diverse tinten aannemen”, licht Wilkin toe. “Je kunt er bijvoorbeeld een groot gebouw mee uitrusten, zodat de vensters en de gevelbekleding fotovoltaïsche elektriciteit produceren.” Al wordt die techniek amper gebruikt bij particulieren, ze is eerder geschikt voor industriële toepassingen.

Het Zonnedak van tesLa

Tesla veroorzaakte in 2016 heel wat ophef met zijn Solar Roof, een zonnedak dat elektriciteit produceert dankzij onzichtbare fotovoltaïsche cellen in de pannen of de leien. Tesla mikt met dat systeem vooral op nieuwbouw en renovaties. Zo’n zonnedak schijnt niet alleen een erg esthetische oplossing te zijn, het Amerikaanse bedrijf maakt zich ook sterk dat een zonnedak goedkoper, sterker én duurzamer is dan een conventioneel dak. Veel technische details heeft het bedrijf nog niet prijsgegeven. Het Solar Roof zou volgend jaar al op de markt komen.

71 procent

van het Belgische foto- voltaïsche park was in 2018 gelegen in Vlaanderen, 27 procent in Wallonië en 2 procent in Brussel.

4255 megawattpiek

gecumuleerd vermogen bereikte het Belgische fotovoltaïsche park eind 2018. Dat is het equivalent van vier kerncentrales.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content