Algoritmes trainen met AxonJay

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

Na de verkoop van zijn start-up Swan Insights aan Bisnode (nu Dun & Bradstreet) brak de serieel ondernemer en ornitholoog Jean-Philippe Schepens zich in 2020 het hoofd over waar hij voortaan op zou focussen. Het kriebelde om een bedrijf rond artificiële intelligentie op te richten, en ‘waarachtig gedrag’ van bedrijven online te voorspellen. “Bij dataplatformen is de datascientist vaak God. Hij of zij legt de regels vast om het algoritme te trainen, waarna de algoritmen almaar beter worden”, zegt Jean-Philippe Schepens.

Dat is inherent fout, vindt hij: “Een datascientist die bijvoorbeeld hr-, marketing- of financiële algoritmen ontwikkelt, is doorgaans geen specialist in die sectoren.” Met Schepens’ expertise als ornitholoog zocht AxonJay inspiratie in de natuur. Die vond het bedrijf in biomimicry, de wetenschap om vormen, structuren en processen van de natuur te kopiëren in wetenschap en business. Het resultaat is een platform waar klanten via een eenvoudige interface rechtstreeks feedback kunnen geven om het algoritme te trainen en zo betere voorspellingen te doen.

De tools van AxonJay, dat in 2021 het levenslicht zag, kunnen in verschillende sectoren ingezet worden. In eerste instantie focust de start-up op de hr-wereld. De komende maanden volgen diensten op het gebied van financiën, marketing en duurzaamheid. De medeoprichters van AxonJay zijn Duits en Deens, wat een impact op de bedrijfscultuur heeft. Schepens: “Er werken bijna tien nationaliteiten in ons bedrijf. Iedere maand komt iedereen een week naar Brussel om er samen te werken en te leven. Eind april hebben we een ronde van 1,1 miljoen euro afgerond, zodat we kunnen focussen op de drie volgende sectoren die we willen aanpakken. Zo willen we in anderhalf jaar toegroeien naar een zaaironde met een waardering van 15 miljoen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content