Afzien in stijl

Champneys in Brussel is meer dan een exclusieve fitnessclub. Gehuisvest in het Conrad International Hotel mikt de gereputeerde Engelse instelling op zakenlui voor wie gezondheid meer is dan een gespierd lichaam en een gebruind gezicht.

Info: Champneys, Louizalaan 71b, 1000 Brussel, 02 542 46 66, www.champneys.be. Om een goed beeld te krijgen van het Champneysconcept, werkt de club met eendaagse ‘kennismakingsforfaits’ vanaf 100 euro.

Wilt u enkele uren gratis het aanbod van Champneys ontdekken? Neem deel aan de wedstrijd op www.trends.be.

P atrickMenach, de 47-jarige bestuurder van het Brusselse vastgoedkantoor MacnashAssociates, is een ouwe getrouwe in Champneys. Al bijna drie jaar komt hij er vier keer per week. Minstens tweemaal per week brengt hij daarbij een bezoek aan het zwembad. En hij is ook een enthousiaste deelnemer aan de cursus V-Bike, een kuur met hoge cardiovasculaire intensiteit die tegen een hoog ritme plaatsvindt op stationaire fietsen. Hij eindigt zijn sessie altijd met een uurtje fitness.

Wat de Brusselse zakenman zo aantrekkelijk vindt aan de exclusieve club? “In de eerste plaats de ligging,” zegt Menach. “Champneys is gevestigd in hartje Brussel en het is dan ook erg handig om aan een fitness-sessie een zakenafspraak te koppelen. Ik vind het ook belangrijk dat Champneys evenveel afgestemd is op sport als op ontspanning. Dat is uniek, want alle andere clubs houden zich uitsluitend met sport bezig. En men werkt hier ook veel diepgaander dan in de klassieke fitnessclubs. Het heeft geen zin om er gespierd en gebruind uit te zien als je voor de rest niet goed in je vel zit.”

Geert, een 45-jarige Brusselse advocaat, steekt zijn enthousiasme voor de club evenmin onder stoelen of banken: “Ik stel de grote kwaliteit van het aanwezige publiek ten zeerste op prijs,” zegt hij. “Je ontmoet hier mensen uit een zelfde milieu en dat maakt het mogelijk om interessante bruggetjes te bouwen.” Hij heeft het advocatenkantoor waarvoor hij werkt op die manier al enkele zaken bezorgd. En hij beweert zelfs dat – als hij dat zou willen – hij aan de fiscus zou kunnen aantonen dat de aftrekbaarheid van de kosten van het lidmaatschap volkomen verantwoord zou zijn.

Ook voor Patrick Menach is het businessaspect een meerwaarde van de club. “De stress is in Champneys altijd ver weg en je kunt er rustig over zaken praten,” zegt hij. ” Expats die op zoek zijn naar een woning in het Brusselse, neem ik soms mee om te tonen dat Brussel heel wat te bieden heeft op het vlak van levenskwaliteit.”

Op de loopband naast Justin Timberlake

België kan er prat op gaan dat het de enige Champneys buiten Groot-Brittannië herbergt (zie kader: Een Brits huis met traditie). De keten beschouwt zijn Brussels avontuur overigens als een eerste etappe in de verovering van Europa. En voor dat bruggenhoofd werden kosten noch moeite gespaard. De Brusselse club strekt zich uit over drie verdiepingen in een omgeving zonder de minste valse noot en is voorzien van de meest up-to-date infrastructuur. De fitnesszaal, bijvoorbeeld, is volledig uitgerust met materiaal van het merk Technogym. Een sportieve omgeving die onder meer JustinTimberlake, DonJohnson en YannickNoah al wisten te smaken.

Elk lid krijgt ook een sleutel die toegang geeft tot een computer die alle cardiovasculaire gegevens en andere fitheidparameters optekent. Je kunt je programma opvolgen, demo’s bekijken om de oefeningen correct uit te voeren en nagaan welke inspanning je geleverd hebt. Alles wordt becijferd, van de verbrande calorieën tot het aantal afgelegde kilometers. Je kunt je zelfs amuseren met je inspanningen te plaatsen in de context van een Tour deFrance of de marathon van New York.

Naast de fitnesszaal is ook het fraaie zwembad van zestien bij zes meter de moeite waard. Het water wordt behandeld met ozon, wat pijnlijke ogen na het baden uitsluit. En omdat Champneys uitgaat van een totaalaanpak, zijn er uiteraard ook een aantal Spa-behandelingen en behoort ook esthetische verzorging tot het dienstenpakket. Thaise massage, shiatsu, reflexologie, Laotiaanse massagetherapie, aromatherapie, gelaatsverzorging met producten van Carita, lichaamsverzorging met Decleor, sportpedicure… Het staat allemaal op de kaart.

Privé-coaches en een voedingsdeskundige zorgen voor de persoonlijke toets. En er is ook een aantal gemeenschappelijke kuren dat uitgewerkt wordt volgens de wensen van de leden: yoga, zelfverdediging, de Pilates-methode (mentale en fysieke fitnessoefeningen om het lichaam op harmonieuze wijze te ontwikkelen), ruggymnastiek, salsa enzovoort.

Niet voor Jan met de pet

Het hoeft niet te verwonderen dat Champneys het een en ander wel selectief wenst te houden. Zo wordt het aantal leden bewust beperkt tot 1000, onder meer om wachtrijen aan de toestellen te vermijden. Eens dat aantal overschreden, kom je op een wachtlijst terecht.

In diezelfde geest legt de club zich erop toe de banden tussen de leden nauwer aan te halen door bijvoorbeeld seminaries te organiseren rond een bepaald thema. Kwestie van niet anoniem te blijven in dit toevluchtsoord voor hooggeplaatste relaties.

Daar staat natuurlijk wat tegenover. Champneys is niet goedkoop: het lidmaatschap bedraagt 2230 euro voor een jaar. “Maar,” zegt Patrick Menach, “als er één investering is waarover ik geen twee keer moet nadenken, dan is het wel in mijn gezondheid. Op de kwaliteit van het leven mag je niet beknibbelen.”

Michel Verlinden

“In Champneys werkt men veel diepgaander dan in de klassieke fitnessclubs. Het heeft geen zin om er gespierd en gebruind uit te zien als je niet goed in je vel zit.”

In Champneys gebeurt alles in de grootste discretie: de directie weigert zijn klanten lastig te vallen met mededelingen over de aanwezigheid van vooraanstaande leden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content