10 kleine en middelgrote Amerikaanse banken riskeren lagere kredietwaardigheid

FIRST REPUBLIC De val van de bank was het tweede grootste faillessement van een retailbank in de Amerikaanse geschiedenis. © GC Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur

Hogere financieringskosten, een potentieel tekort aan de vereiste liquiditeit en onzekerheid in de vastgoedsector. Dat zijn de drie belangrijkste redenen waarom de bekende kredietbeoordeelaar Moody’s de rating van 10 Amerikaanse banken wil verlagen. Bekende mogelijke slachtoffers zijn: U.S. Bancorp, Bank of New York Mellon Corp., State Street Corp. en Truist Financial Corp. Als Moody’s de kredietwaardigheid verlaagt, wordt lenen duurder voor de banken.

Na de bankroet van onder meer Silicon Valley Bank en First Republic eisen de VS mogelijk een hogere liquiditeit bij banken en daar zijn niet alle spelers op voorbereid. Hoewel het Amerikaanse bankensysteem in zijn geheel gezond is, acht de kredietbeoordelaar dat sommige banken nog altijd onder druk kunnen komen. Moody’s is vooral bezorgd over de banken die veel onverzekerde deposito’s hebben, of langetermijnobligaties die in waarde afbrokkelen.

Moody’s maakt zich ook zorgen over de hogere spaarrente waarmee sommige banken uitpakken om klanten te lokken. De kans bestaat dat de banken hierdoor te veel hun winstgevendheid beperken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content