Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: naar een populistisch opbod rond de staatsfinanciën De Vlaamse socialisten willen de begroting op koers houden door een overwinstbelasting op de banken. Premier Alexander De Croo (Open Vld) beweert dat België de goede richting uitgaat, ondanks een extra gat van 2 miljard euro in de begroting. Een tamelijk verontrustend en zelfs populistisch discours in de aanloop naar de laatste budgettaire opmaak van de Vivaldi-regering.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Europaspecialist Van Hecke (KU Leuven): 'Von der Leyen is slim genoeg om het Europees parlement niet te provoceren' Ursula von der Leyen wil een tweede termijn als Europees commissievoorzitter niet op het spel zetten, zoveel werd duidelijk in haar State of the Union voor het Europees Parlement. Ze wil weer goede maatjes worden met de industriëlen en de boeren, maar grootse plannen bevatte haar toespraak niet. Zo hoort het ook, aldus Steven Van Hecke, Europaspecialist van de KU Leuven.
Ondernemen Ondernemen Broers ontwikkelen in Kortrijk ontmijningsrobots voor Oekraïne Drie broers hebben in het Kortrijkse BUDA::lab een goedkopere ontmijningsrobot ontwikkeld. De robot is bedoeld voor ontmijningen in Oekraïne en zal ook daar geproduceerd worden in een fabriek. De robot is woensdag in Kortrijk voorgesteld.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Economische opgang van India staat in schril contrast met Chinese neergang' De G20 komt voort uit de G7, die voor het eerst samenkwam in Keulen in juni 1999 (dat waren toen de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie). De eerste meeting van de G20 vond plaats in Berlijn in december 1999. De zeven landen vonden dat Afrika, Midden- …
Video | Macro-economie & beleid Video | Macro-economie & beleid Kijk live: de laatste State of the Union van Ursula von der Leyen Woensdagochtend om 9 uur houdt Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen haar - tot nader order – laatste State of the Union-speech voor het Europees Parlement in Straatsburg. Bekijk de toespraak hier live.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid België op twee na grootste afnemer van Russisch vloeibaar gas: ‘Lng-bedrijf Novatek staat minder dicht bij het Kremlin dan Gazprom’ Landen in de Europese Unie kopen nu aanzienlijk meer Russisch vloeibaar aardgas (lng) dan vóór de invasie van Oekraïne. Ons land is koploper en heeft het zelfs tot de wereldwijde top drie geschopt.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Maak van Oekraïne een tweede Zuid-Korea' Er is hoop voor Oekraïne. De basis is min of meer intact, schrijft Stijn Fockedey.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Energiespecialisten Joannes Laveyne en Thijs Van de Graaf: ‘Nog twee winters voorzichtigheid geboden met gas’ Het is midzomer en de Europese gasvoorraden zitten bijna vol, zo raakte vorige week bekend. Het contrast met vorig jaar kan niet groter zijn. Toen werd gevreesd dat Europa, vanwege de knip in de Russische gasleveringen, een genadeloze winter vol energieschaarste tegemoet trad. Hoe staan de zaken ervoor na het annus horribilis voor de energiemarkten? “We hebben heel veel geluk gehad”, zegt energie-expert Joannes Laveyne.
Opinie | Macro-economie & beleid Opinie | Macro-economie & beleid 'De Amerikaanse politieke steun voor Oekraïne kan alleen maar tanen'
Nieuws Nieuws Stuwt aanval op Russische olietanker de olieprijs? ‘Sombere economische vooruitzichten ook van tel’ Oekraïne heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een Russische olietanker getroffen in de zeestraat van Kertsj. Luidt het feit dat de Oekraïners de Russische oliehandel viseren, een nieuwe fase in de oorlog in, met directe gevolgen voor de wereldwijde olieprijs en dus ook de Europese inflatie? “Die aanslagen met zeedrones op een olietanker en op een militair schip in de oliehaven van Novorossiejsk, kunnen de oliemarkt de stuipen op het lijf jagen”, weet Thijs Van de Graaf, energiespecialist aan de UGent. Maar ook andere factoren hebben invloed op de prijzen.
Inspiratie Inspiratie Boekentip voor uw vakantie: over Poetins oorlogen Ruslandkenner Mark Galeotti had dit boek al klaar toen president Vladimir Poetin tot de aanval overging en moest dus inderhaast een hoofdstuk toevoegen over de oorlog in Oekraïne.
Nieuws Nieuws Rusland stapt uit Oekraïense graandeal; keert terug 'als aan voorwaarden wordt voldaan' Rusland trekt zich terug uit de internationale graandeal met Oekraïne. Dat zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov maandag volgens het Russische staatspersagentschap TASS. Moskou zal het akkoord enkel vernieuwen als aan de Russische voorwaarden voor de export van eigen graan wordt voldaan.
Opinie Opinie De balans: NAVO-top wordt een pijnlijke zaak voor België Op 11 en 12 juli vindt in de Litouwse hoofdstad Vilnius een NAVO-top plaats. Op de agenda staat een versterking van de oostflank van Europa als antwoord op de Russische dreiging. Ook zullen de lidstaten zich buigen over hun engagement om de defensie-uitgaven op te trekken naar 2 procent van het bbp. Probleem voor België: het is nog vele miljarden euro’s van dat doel verwijderd.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Witte rook over levensduurverlenging kernreactoren Tihange 3 en Doel 4: bekijk hier de persconferentie De energiereus Engie en de Belgische federale regering hebben een akkoord bereikt over de verlenging van de kernreactoren Tihange 3 en Doel 4. Dat meldt het Franse bedrijf zelf. Engie zou 15 miljard euro betalen voor de berging van het kernafval.
Nieuws Nieuws Waarom vertoeft het Wereld Economisch Forum deze week in de Chinese stad Tianjin? In de Chinese havenstad Tianjin vindt van 27 tot 29 juni de Jaarlijkse Samenkomst van Nieuwe Kampioenen plaats, een event van het Wereld Economisch Forum. Een van de grootste officiële delegaties op deze 'Zomer Davos', zoals het event ook wel genoemd wordt, zal die van Saudi-Arabië zijn. Peking verdiept zijn samenwerking met het Midden-Oosten, om zijn economie nieuw leven in te blazen na drie jaar coronablokkades.
Nieuws Nieuws Poetin staat in zijn hemd Het onvermogen van Vladimir Poetin om te voorkomen dat de Wagner-groep oprukte naar Moskou, betekent dat de Russische president faalde in zijn belangrijkste taak: de gewapende vrede tussen de facties in het land te bewaken.
Opties, derivaten & grondstoffen Opties, derivaten & grondstoffen Tarwe, het meest kansrijke graan De overeenkomst tussen Oekraïne en Rusland over de graanuitvoer loopt af op 17 juli. Het is nog onzeker wat er daarna gebeurt.
Inspiratie Inspiratie Enquête: maakt werken u gelukkig? De coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen. De laatste jaren zijn we in een storm van nooit geziene gebeurtenissen terechtgekomen. Hebben die ook een invloed op de werkvloer?
Ondernemen Ondernemen Update Het einde van een tijdperk: Jef Colruyt stopt als CEO van Colruyt Group Jef Colruyt treedt op 1 juli af als CEO van Colruyt Group. Hij blijft wel voorzitter van de raad bestuur. Operationeel directeur Stefan Goethaert volgt hem op als CEO. Voor één keer mag het cliché 'einde van een tijdperk' bovengehaald worden. Jef Colruyt was CEO sinds 1994 en Stefan Goethaert is de eerste CEO die geen familie is van stichter Franz Colruyt, de grootvader van Jef Colruyt.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'De Europese Politieke Gemeenschap, wat is dat?' In het deels door de Russen bezette Moldavië komt voor de tweede maal de Europese Politieke Gemeenschap (EPG) samen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgisch nucleair onderzoeksproject Myrrha moet berg langlevend kernafval helpen verkleinen In het nucleair onderzoekscentrum SCK CEN in Mol experimenteren wetenschappers met nieuwe kernreactortechnologieën. Een installatie geïnspireerd door de onderzoeksreactor Myrrha moet op termijn de kernafvalberg verkleinen. Is kernenergie aan een renaissance toe? “Internationaal beweegt weer veel”, ziet de kernfysicus Hamid Aït Abderrahim, de geestelijke vader van Myrrha.
Nieuws Nieuws Antwerpse diamantsector houdt adem in voor verklaring G7 Nu het er na lang wikken en wegen naar uitziet dat de Europese Unie de handel in Russische diamant dan toch wil beperken, houdt de diamantsector in Antwerpen haar adem in. "Wij wachten op een officiële verklaring van de G7 alvorens te reageren", laat een woordvoerder van de sectorfederatie Antwerp World Diamond Centre (AWDC) optekenen door het persagentschap Belga.
Internationale aandelen Internationale aandelen Tip van de week: Schlumberger Er zijn topjaren op komst voor de wereldspeler in oliediensten.
Geld Geld Financieel vermogen Belgen zakt met bijna 100 miljard in 2022 De cocktail van een stijgende rente en dalende beurskoersen deed het financieel vermogen van Belgische particulieren vorig jaar met 94,5 miljard euro of 7,7 procent afnemen in nominale termen. Als we rekening houden met gemiddeld ruim 8 procent inflatie over 2022, dan loopt de reële daling op tot meer dan 15 procent. Dat is niet meer gezien sinds de bankencrisis van 2008.
Ondernemen Ondernemen Belgische kwestie onbestaand op aandeelhoudersvergadering Ahold Delhaize De aandeelhoudersvergadering in het Nederlandse hoofdkantoor van Ahold Delhaize woensdag verliep in betrekkelijke rust. Dat ondanks de opschudding die verschillende groepen protesteerders aan de ingang van het gebouw veroorzaakten.
Nieuws Nieuws Uit de oude (plastic) doos: zo is de Tupperware-avond geboren Het aandeel van Tupperware was maandag in vrije val op Wall Street. In een dag verloor het bijna 49 procent van zijn waarde. De verkoop van keukenartikelen is ingezakt, terwijl Tupperware steeds meer schulden opbouwt. De fabrikant rekent onder meer op een groeiende verkoop tijdens Tupperware-avonden om het tij te keren na de pandemie. Die …
Ondernemen Ondernemen Belgische werkgelegenheidsgraad gestegen tot 72,3 procent De Belgische werkgelegenheidsgraad is in het vierde kwartaal van 2022 gestegen tot 72,3 procent. Dat berekende Statbel, meldt minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Volgens hem is de doelstelling van de regering om een werkgelegenheidsgraad van 80 procent te bereiken in 2030 'binnen handbereik'.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid John Hulsman, de man die de oorlog in Oekraïne van ver zag aankomen: ‘Europa heeft mijn hart gebroken, voor de zoveelste keer’ Een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. In deze reeks onderzoekt Trends hoe de wereld sindsdien is veranderd. Er gaat te veel aandacht naar de oorlog in Oekraïne, stelt de Amerikaanse geopolitieke strateeg John Hulsman. Dat leidt de aandacht af van de echte inzet van de komende decennia. “Hét hete hangijzer, dat wel tien keer belangrijker is dan Oekraïne, is de Indo-Pacificregio.”
Internationale aandelen Internationale aandelen Cameco zit in poleposition voor uraniumhausse Cameco is uitstekend geplaatst om te profiteren van de gunstige evoluties op de uraniummarkt. De verticale integratie is meer dan ooit de belangrijkste troef van het bedrijf.
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Jarenlange saneringen bij ArcelorMittal lonen Het aandeel bekomt de jongste weken van een sterke stijging. De waardering blijft aantrekkelijk.
Opinie | Macro-economie & beleid Opinie | Macro-economie & beleid 'De oorlog in Oekraïne dreigt een kantelpunt te bereiken' De oorlog in Oekraïne dreigt een kantelpunt te bereiken, waardoor de escalatie onze strategische doelstellingen niet langer zal dienen maar bedreigen.
Beleggen Beleggen Beursblog: zet goud zijn opwaartse rit voort? De goudprijs is de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen. Er zijn evenveel signalen die dat opwaartse traject versterken als fnuiken.
Nieuws Nieuws Jonathan Berte (CEO Robovision) over de ontwikkeling van AI: 'Een select clubje kan zeer veel geld verdienen' De snelle ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) dreigt de ongelijkheid in de wereld te vergroten. Jonathan Berte, de CEO van Robovision, hoopt dat de software zoals die van zijn bedrijf de technologie kan democratiseren. "We werken aan een downloadwinkel, zoals die nu al bestaat voor mobiele apps, maar dan voor data en modellen voor AI."