Duurzaamheid Duurzaamheid Hoe de Belgische havens inzetten op innovatie en duurzaamheid: Port Oostende Duurzaamheid zit diep verweven in het DNA van Port Oostende. Om te overleven heeft de kleine nichehaven zich gespecialiseerd in de circulaire en blauwe economie, geruggensteund door milieu en innovatie. "Dat is de basis van ons maatschappelijk engagement, want we kunnen niet doorgaan zoals de voorbije honderd jaar."
Ondernemen Ondernemen Liesbeth De Baere (Marlinks): ‘We merken het meteen als er met een onderzeese kabel geknoeid wordt’ Marlinks is een wereldleider in het monitoren van onderzeese kabels, actief in Europa, Azië en de Verenigde Staten. "Onze software zet de verzamelde rauwe data om in nuttige inzichten voor de uitbaters van windparken. We gebruiken daarbij de glasvezelkabel in de bestaande kabelinfrastructuur, zodat er geen nieuwe kabels aangelegd hoeven te worden", zegt Liesbeth De Baere, global sales manager van Marlinks.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De dood en verrijzenis van een haven: ‘Oostende speelt weer mee als Belgische haven’ Bloedrode cijfers, nauwelijks werkgelegenheid en geen visie. Port Oostende was tot vijf jaar geleden op sterven na dood. Een nieuw bestuur en een actieplan van honderd werkpunten hebben de haven weer op de internationale kaart gezet. "Er is een omgekeerde braindrain gaande: West-Vlamingen willen vanuit Gent weer aan de kust komen wonen en werken." Een reconstructie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nord Stream eist 400 miljoen euro van verzekeraars na raadselachtige pijpleidingexplosie: ‘Lastig om die schade te kunnen verhalen’ Nord Stream eist een vergoeding van ruim 400 miljoen euro van zijn verzekeraars, raakte deze week bekend. De verzekeringsclaim volgt op de in mysteriën gehulde explosie in 2022, die de gelijknamige gasleiding tussen Rusland en Duitsland flink heeft beschadigd. Hoe moet het verder in de zaak die de Europese energievoorziening op haar grondvesten deed daveren?
Duurzaamheid Duurzaamheid ‘Antwerpen heeft unieke kans om industriële centrum voor groene waterstof te worden’: Bernard Pinatel over de transitie van TotalEnergies De vetpotten van TotalEnergies zijn vandaag nog altijd gedrenkt in fossiele brandstoffen, maar in Parijs worden plannen gesmeed om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. "Met een sleutelrol voor groene waterstof. Dankzij de vergroening van onze Antwerpse raffinaderij kan die droom werkelijkheid worden", zegt Bernard Pinatel, die als lid van het directiecomité ook verantwoordelijk is voor het omvangrijke raffinagecentrum in de Antwerpse haven.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Westerse defensie rijdt een race tegen de tijd: dit zijn de drie grote problemen De oorlog in Oekraïne, de stoere taal van Vladimir Poetin en de dreigende terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis doen alle alarmbellen afgaan in de westerse militaire hoofdkwartieren. Nieuwe tijden vragen om een nieuw soort defensie, en liefst zo snel mogelijk. Daar wringt het schoentje.
Nieuws Nieuws CREG stemt in met nieuwe hogere tarieven Elia; stroomfactuur gezinnen gaat hierdoor omhoog De federale energieregulator CREG heeft de nieuwe transmissietarieven van hoogspanningsbeheerder Elia goedgekeurd. Dat hebben de regulator en de netbeheerder dinsdag aangekondigd. Door de forse stijging - de tarieven stijgen de volgende jaren gemiddeld met 77 procent - gaat ook de stroomfactuur van de gezinnen omhoog, met enkele euro's extra per maand.
Investeren Investeren Defensieaandelen krijgen nieuw elan door oorlog in Israël Het conflict tussen Hamas en Israël duwt beleggers opnieuw richting defensieaandelen en olie- en gasproducenten. Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak eind februari 2022 zitten deze sectoren in de lift. Met de oorlog in Israël krijgt die rally een tweede adem.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Onmogelijk om derde energiezone in Noordzee te bouwen Geen van de vijf zones die geanalyseerd werden door een door de overheid aangeduid consultancybedrijf is geschikt voor de installatie van een derde energiezone in de Belgische territoriale wateren vanwege mogelijke conflicten met andere activiteiten. Dat schrijft L'Echo woensdag.
Opinie | Frederik Vandenberghe Opinie | Frederik Vandenberghe 'Investeringszekerheid in Vlaanderen? De regering hoort, ziet en zwijgt vooral' Frederik Vandenberghe, de CFO van Skyline Communications, hekelt de rechtsonzekerheid rond het Ventilus-dossier. Lees zijn opinie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Windenergie tikt productierecord aan: ‘Groene stroom wordt volwassen, maar niet alles loopt gesmeerd’ Juli was een topmaand voor de productie van duurzame energie. De Belgische windturbines wekten vorige maand 40 procent meer stroom op dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar we moeten oppassen voor een juichmentaliteit, betoogt energie-expert Joannes Laveyne (UGent). “Om alles gebouwd te krijgen, is er nood aan een beter industrieel beleid voor hernieuwbaar”, klinkt het.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws BEKIJK - Britten willen méér olie en gas uit de Noordzee pompen De Britse regering wil vanaf de herfst meer dan honderd nieuwe licenties verlenen om te boren naar gas en olie in de Noordzee. En da's in tijden van klimaatopwarming behoorlijk controversieel. Premier Sunak beweert dat het plan nochtans niets afdoet aan de ambitie om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn.
Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen De 5 favoriete aandelen van... Martine Hafkamp (Fintessa Vermogensbeheer) Hoe vergaat het de beurshandel in de zomer? Trends.be polst wekelijks bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.
Internationale aandelen Internationale aandelen BP is een heel goedkope oliemajor Op langere termijn zijn de vraag- en aanbodfundamenten voor olie en gas bijzonder gunstig.
Nieuws Nieuws België kan ook de volgende winters niet rekenen op elektriciteit uit Frankrijk In Frankrijk ligt de productie van kernenergie al een tijdje in de lappenmand, maar de problemen zullen langer aanslepen dan verwacht. Dat legt ook een hypotheek op de bevoorradingszekerheid in België.
Duurzaamheid Duurzaamheid Naar een klimaatneutrale economie: de weg voor de elektriciteitsproductie Deze sector staat voor de kwadratuur van de cirkel.
Ondernemen Ondernemen Update 'Hét powerhouse van onze energieonafhankelijkheid’: Baggerreuzen DEME en Jan De Nul halen bouwcontract binnen voor stroomeiland op Noordzee Het is bekend wie het allereerste energie-eiland op de Noordzee, dat geldt als van vitaal belang voor Belgiës toekomstige energievoorziening, gaat bouwen. De Vlaamse baggeraars DEME en Jan De Nul hebben het bouwcontract voor het zogeheten Prinses Elisabeth Eiland binnengesleept. Zij bundelen daarvoor de krachten in de joint venture TM Edison.