Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Het aantal geboorten in de Europese Unie daalt tot een nieuw dieptepunt Het aantal baby’s dat in de Europese Unie wordt geboren, bereikte vorig jaar een laagterecord. Het dalende aantal kinderen in Europa zal naar verwachting de staatsfinanciën onder druk zetten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Water is een luxe op de zuiderse eilanden Tankwagens met water aanvoeren, rantsoeneren en zeewater ontzilten. Het is vaste prik geworden op de eilanden in de Middellandse Zee.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gert Peersman en Stijn Baert (UGent) over de stand van het land: ‘Onze welvaartsstaat kan in elkaar stuiken’ Vlak voor de verkiezingen beoordelen de uittredende regering en de oppositie de prestaties van de Belgische economie helemaal anders. Heeft de regering-De Croo als geen ander in Europa de koopkracht beschermd? Is België op weg om het Griekenland aan de Noordzee te worden? Gaat de sterke groei van de jongste jaren ten koste van toekomstige welvaart? De Gentse economen Gert Peersman en Stijn Baert maken een nuchtere analyse. "De uniek Belgische combinatie van een hoge schuld, een hoog structureel begrotingstekort en hoge vergrijzingskosten is onhoudbaar."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Over de blaam van Bloomberg voor België: ‘Op 10 juni zal de toon veranderen’ Het Amerikaanse toonaangevende financiële persbureau Bloomberg slaat in een opvallend scherpe analyse alarm over de Belgische overheidsfinanciën. "Even erg als de VS, maar dan wel zonder het voordeel van de dollar", klinkt het. Wat is het belang van deze blamage? Vijf vragen aan de hoofdeconoom van Trends, Daan Killemaes.
Inspiratie Inspiratie De 20 duurste steden ter wereld voor sterrenrestaurants, Brussel op plaats 15 Denemarken is het duurste land en zijn hoofdstad Kopenhagen de duurste stad ter wereld voor een etentje in een sterrenrestaurant. Opmerkelijk: België is een van de minst dure landen voor sterrenrestaurants, maar Brussel haalt wel de top vijftien van duurste steden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Immigratie is goed voor de staatskas, voor uw loon en voor uw koopkracht Onze welvaart kan niet zonder migranten. Die waarheid komt in de verhitte debatten amper aan bod, zeker nu het thema de verkiezingen domineert. Immigratie is nochtans goed voor uw portemonnee, en voor de economie is ze zelfs een noodzaak. "Wat zou onze bouwsector moeten aanvangen zonder migranten?"
Nieuws Nieuws De gelukkigste landen ter wereld: Oost- en Centraal-Europese landen stijgen in World Happiness Report, België is 16e Finland blijft op één staan in het nieuwe wetenschappelijke World Happiness Report, dat vandaag is verschenen. Er zijn wel verschuivingen en nieuwe inzichten. Landen uit Centraal-Europa klimmen in de lijsten van gelukkigste landen ter wereld. Voor het eerst onderzochten de wetenschappers diepgaand of er een verschil is tussen hoe gelukkig jongeren en ouderen zijn.
Nieuws Nieuws Vrouwelijk ondernemerschap zit in de lift: aantal onderneemsters op vijf jaar met 21 procent gestegen Het aantal onderneemsters is de afgelopen vijf jaar met een vijfde (21 procent) gestegen, meldt Unizo. Voor de derde keer organiseert het ondernemersnetwerk op 6 maart de 'Dag van de Vrouwelijke Ondernemer'. Het doel: straffe vrouwelijke ondernemers in de kijker zetten. Dat is nodig, want hoewel het aantal vrouwelijke ondernemers jaar na jaar stijgt, blijven ze in de minderheid.
Nieuws Nieuws Ryanair breidt uit in Charleroi, niet in Zaventem De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair zal tijdens de zomer achttien vliegtuigen stationeren op de luchthaven van Charleroi, twee meer dan vorige zomer. Op Brussels Airport is er geen uitbreiding van het aanbod. Dat heeft Ryanair-topman Michael O'Leary dinsdag aangekondigd tijdens een persconferentie in Brussel.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Steven Van Hecke (KU Leuven) over Jacques Delors: 'Een sociale ziel heeft hij Europa niet kunnen geven' Jacques Delors is niet meer. De oud-voorzitter van de Europese Commissie legde de grondslag voor de euro en wekte de interne markt tot leven. Het waren tijden waarin Europa nog grote stappen vooruit kon zetten. Maar het tijdperk Delors kende ook minpunten. Steven Van Hecke, professor Europese politiek, maakt de balans op.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos ‘Dit zijn de successen van 2023’ ‘Te midden van alle onheil brandt de vlam van moed en hoop onverminderd’, zegt Marc De Vos.
Immo Immo Alternatief voor de grote drie: Griekenland wordt steeds populairder bij tweedeverblijvers Griekenland wordt steeds populairder bij Belgen die op zoek zijn naar een tweede verblijf in zonniger oorden. Dat heeft het land te danken aan een aantal specifieke troeven.
Opinie Opinie De balans: NAVO-top wordt een pijnlijke zaak voor België Op 11 en 12 juli vindt in de Litouwse hoofdstad Vilnius een NAVO-top plaats. Op de agenda staat een versterking van de oostflank van Europa als antwoord op de Russische dreiging. Ook zullen de lidstaten zich buigen over hun engagement om de defensie-uitgaven op te trekken naar 2 procent van het bbp. Probleem voor België: het is nog vele miljarden euro’s van dat doel verwijderd.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'De Europese Politieke Gemeenschap, wat is dat?' In het deels door de Russen bezette Moldavië komt voor de tweede maal de Europese Politieke Gemeenschap (EPG) samen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Gemiddelde Belg had in 2022 een schuld van 53.280 dollar’: is dat een probleem of niet? De gemiddelde Belg stond vorig jaar maar liefst 53.280 dollar, of 48.833 euro, in het krijt. Dat blijkt uit het Sovereign Debt Index-rapport van de Britse vermogensbeheerder Janus Henderson. In geen enkel ander Europees land is de schuldenlast, uitgedrukt per hoofd van de bevolking, hoger dan in België. Hoe omineus is die lezing van de staatsschuld van ons land? We vroegen het aan economen en financiële experts van verschillende strekkingen.
Nieuws Nieuws Update Overnemers voor failliete Tupperware met schuldenberg van 800 miljoen dollar: valt het potje nog te lijmen? De failliete Amerikaanse producent van plastic potjes Tupperware Brands is verkocht aan een groep kredietverstrekkers voor 23,5 miljoen dollar cash en 63 miljoen dollar schuldverlichting. Dat meldt het financiële persagentschap Reuters dinsdag. Het geeft een sprankel hoop aan de 240 arbeiders en zo'n 45 bedienden in de fabriek in Aalst. Maar de weg naar herstel blijft uitdagend voor Tupperware.
Ondernemen Ondernemen Belgische werkgelegenheidsgraad gestegen tot 72,3 procent De Belgische werkgelegenheidsgraad is in het vierde kwartaal van 2022 gestegen tot 72,3 procent. Dat berekende Statbel, meldt minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Volgens hem is de doelstelling van de regering om een werkgelegenheidsgraad van 80 procent te bereiken in 2030 'binnen handbereik'.