Volgende week nieuw overleg bij Delhaize

jaren voor een conflictmodel. In die omgeving kunnen radicale elementen, zoals de PVDA/PTB, goed gedijen. © ID/ James Arthur

Bij supermarktketen Delhaize is volgende week dinsdag, 2 mei, nieuw overleg ingepland tussen vakbonden en directie over de plannen om de 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen. Dat meldt de woordvoerder van Delhaize dinsdag.

Afgelopen weekend was er een tweede verzoeningsvergadering onder leiding van een sociaal bemiddelaar van de FOD Werk, maar die ontmoeting leverde opnieuw niets op. Vorige maand brachten drie bijzondere ondernemingsraden over de franchisering van de eigen winkels ook geen zoden aan de dijk.

Maandag vond bij Delhaize in Zellik de gewone maandelijkse ondernemingsraad plaats. Na afloop klonk het bij de vakbond dat de ontmoeting op niets uitgedraaid was. De bonden hadden voordien al aangegeven dat ze plannen niet willen bespreken op de maandelijkse ondernemingsraad, in plaats van op een bijzondere ondernemingsraad. In een schriftelijk statement zei Delhaize achteraf ‘nogmaals te willen praten over garanties en maatregelen om onzekerheden bij de medewerkers weg te nemen’. Het bedrijf staat open voor nieuw overleg en zal zo snel mogelijk een datum voorstellen, klonk het.

Een volgende vergadering, een ‘afzonderlijke ondernemingsraad’ is nu dus ingepland op 2 mei, in de namiddag. ‘Er is een afzonderlijke ondernemingsraad, die niet op voorhand voorzien was en die we nu speciaal hebben voorzien op vraag van de sociale partners’, aldus woordvoerder Roel Dekelver.

Het sociaal overleg zit sinds de aankondiging van de intentie tot verzelfstandiging begin maart muurvast. De directie garandeert bij de overname van de winkels door zelfstandige uitbaters het behoud van de loon- en arbeidsvoorwaarden van de 9.000 betrokken werknemers, maar daar plaatsen de bonden duidelijk vraagtekens bij.

Er is op dit moment geen nieuwe datum vastgelegd bij de sociaal bemiddelaar, klinkt het nog.

Partner Content