‘Minimumrente van 0,11 procent op spaarboekje is niet logisch’

© iStock

Febelfin-voorzitter Rik Vandenberghe, tevens CEO van ING België, vindt een minimumrente van 0,11 procent op de spaarboekjes “niet logisch tegenover het beleid van de Europese Centrale Bank”. En de voorzitter van de bankenfederatie legt er zich ook niet bij neer, zo bleek op een persconferentie.

Verschillende Belgische bankiers lieten de laatste dagen verstaan dat ze af willen van de minimumrente van 0,11 procent (0,01 basis + 0,10 getrouwheid) op de spaarboekjes, ook al zitten de meeste banken nu nog boven die ondergrens. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil er echter niet aan raken, zo zei hij woensdag in De Tijd.

Rendabiliteit banken onder druk

'Minimumrente van 0,11 procent op spaarboekje is niet logisch'
© belga

Net nu riep Febelfin de pers samen om een stand van zaken te geven over de sector. Uiteraard ging Vandenberghe in op de lage rentes. “Dit is ongezien, we zitten in een uitzonderlijke situatie. Ik heb begrip voor spaarders die nog weinig krijgen op hun spaargeld”, zei hij, “maar ondertussen zetten de extreem lage rentevoeten wel een grote druk op de rendabiliteit van de banken”.

De Febelfin-voorzitter zette dan ook een voorzichtige aanval in op de minimumrente. Zo benadrukte hij dat de ECB veel liquiditeit in de markt pompt, wat maakt dat banken moeten betalen om geld te stockeren bij de centrale bankier. “Eigenlijk wil men de consument aanzetten om meer te consumeren. Die 0,11 procent staat niet logisch tegenover dat beleid. Dit is niet helemaal het resultaat dat men wil bereiken”, luidde het

Verschillende interpretaties minimumrente

Maar Vandenberghe had nog munitie. Er circuleren volgens hem onder juristen immers verschillende interpretaties van de wetgeving, en die gaan niet allemaal uit van een minimumrente van 0,11 procent. “Elke instelling zal moeten kijken of ze daar verder op in wil gaan of niet”, zei hij. “We nemen daar nu als Febelfin geen standpunt in, maar er is wel druk om er verder over te praten.”

Tot slot gaf Vandenberghe nog een suggestie om de banken meer ademruimte te geven: verlaag de bankheffingen. “Men zei dat de banken kosten moesten verlagen en efficiënter worden. We hebben dat gedaan, maar de laatste jaren werd die inspanning afgeroomd via een verhoging van de banktaksen. In het Engels spreekt men van de ‘boiled frog’, de kikker die langzaam opgewarmd wordt. De sector wil een aantal dingen doen, maar wordt telkens in een moeilijk parket gebracht.”

“De Belgische context zit zo in elkaar dat de banken op gereguleerd spaargeld 32 basispunten heffingen betalen”, aldus nog Vandenberghe. “Stel dat de rente dan 11 basispunten zou zijn, dan is de kost voor de bank dus minimum 43 basispunten. Daar valt misschien ook iets aan te doen. Als men de bankheffingen verlaagt, is er misschien weer wat meer ruimte.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content