Regering voert schandpaal in voor banken

© Belga

De regering gaat anonieme controleurs, die zich voordoen als klant, naar de banken sturen om te controleren of ze geen riskante beleggingen promoten.

Banken die hun klanten te riskante beleggingen aansmeren, kunnen een hoge dwangsom krijgen én die kan ook publiek

gemaakt worden. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

“We geven de waakhond FSMA juridisch meer middelen om alle financiële aanbieders die de wet op consumentenbescherming overtreden, aan te pakken. Niet alleen banken, maar ook verzekeraars en andere tussenpersonen”, zeggen minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) en minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A).

De FSMA zal bijvoorbeeld anonieme inspectieteams (“mystery

shoppers”) naar bank- of verzekeringskantoren sturen om te controleren of het personeel zich aan de regels houdt. “Worden de klanten wel goed geïnformeerd en krijgen defensieve spaarders, die bijvoorbeeld een belegging met kapitaalgarantie willen kopen, wel het juiste product voorgeschoteld?”, geeft Vanackere als voorbeeld.

De regering geeft de waakhond ook de toelating om de reclame op

interne klantenwebsites van banken en verzekeraars te screenen. De nieuwe wet voorziet ook in hoge dwangsommen (maximaal 50.000 euro per dag en 2,5 miljoen in totaal), die bij herhaalde en zware inbreuken publiek kunnen worden gemaakt. Een belegger die schade heeft geleden omdat er bij de verkoop van de belegging fouten werden gemaakt, zal ook makkelijker een schadevergoeding kunnen krijgen.

De ministers hopen dat de nieuwe maatregelen in de zomer van kracht worden. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content