Wat maakt werknemers gelukkig?

© istock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De Belgen zijn veel minder tevreden over hun baan dan werknemers in het buitenland. Wat maakt werknemers gelukkig?

Een onderzoek van het rekruteringsbedrijf Robert Half bij 25.000 werknemers in Australië, België, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, het VK en de VS leert dat alleen de Fransen nog ongelukkiger zijn op hun werk dan wij. Volgens het bedrijf halen de Belgische werknemers een score van 65,2 op 100 voor, de Fransen 63,8 op 100. Onze andere buren doen het beter. De Duitse werknemers scoren 71,2, de Nederlandse 69,9 en de Britse 67,2. De gelukkigste werknemers vinden we in de Verenigde Staten, met een score van 71,8 op 100.

Een onderzoek Tempo Team bij 800 werknemers leert dan weer dat een op de vier Belgen ronduit ongelukkig is over zijn werk. Maar volgens datzelfde onderzoek is een op de drie Belgische werknemers wel volledig tevreden.

Wat maakt ons gelukkig?

Een boeiende en maatschappelijk relevante job die voldoende autonomie biedt, maakt gelukkig

De twee bedrijven halen uiteenlopende verklaringen aan. Volgens Tempo Team maken een boeiende job, toffe collega’s en voldoende autonomie werknemers gelukkig. Een gebrek aan appreciatie, hoge werkdruk en slechte werksfeer leiden dan weer tot ongelukkige werknemers. “Een boeiende en maatschappelijk relevante job die voldoende autonomie biedt, maakt gelukkig”, aldus Tempo Team. “Gelukkige werknemers kijken uit naar inhoudelijk interessante jobs, terwijl minder gelukkige werknemers vooral kiezen voor een job met werkzekerheid en dicht bij huis.”

Nic Marks, CEO en oprichter van Happiness Works, een bedrijf dat onderzoek doet naar het welzijn van de werknemers, beaamt die vaststelling. “Een gevoel van autonomie en vrijheid is fundamenteel voor de mensen”, zegt hij. “Het gevoel dat we onze eigen beslissingen kunnen nemen, is een belangrijk aspect van mens zijn. Respecteer dat werknemers hun eigen manier van werken hebben en geef ze een compliment als ze met iets komen waar jij zelf niet aan had gedacht.”

Robert Half is ervan overtuigd dat eerlijkheid en respect, waardering en inspraak de belangrijkste pijlers zijn. Volgens het onderzoek hebben werknemers die het gevoel hebben dat ze eerlijk en met respect behandeld worden, drie keer meer kans om gelukkig te zijn..

Positieve werkcultuur

Uit het onderzoek van Robert Half blijkt dat in België 48 procent van de jongere werknemers vindt dat ze kansen krijgen om bij te leren. Dat cijfer daalt tot 39 procent voor werknemers van middelbare leeftijd.

55 procent van de 55-plussers heeft invloed op de werkvloer, tegenover slechts 48 procent van de werknemers in de leeftijdsgroep van 18 tot 34 jaar. In België is 77 procent van de werknemers met invloed op het werk gelukkig, tegenover slechts 47 procent van de werknemers zonder enige invloed.

Frédérique Bruggeman, managing director BeLux bij Robert Half, roept bedrijven op om een positieve werkcultuur tot stand brengen. “Dat heeft een grote impact op zowel het moreel van de werknemers als het bedrijf in zijn geheel. Door te werken aan tevredenheid kunnen bedrijven competitief blijven, wat ook de financiële resultaten zal beïnvloeden”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content