Politie mag u niet filmen vanuit anonieme wagens

© BELGA

Ook al hebben ze er de peperdure apparatuur voor, agenten mogen al vijf jaar lang geen overtreders meer filmen vanuit anonieme wagens. Door een lacune in de wet vergaren de apparaten van liefst 10.000 euro per stuk, stof.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de wetgeving aanpassen, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag.

ProVida-systeem

Tussen 2000 en 2011 werden heel wat anonieme politiewagens uitgerust met het ProVida-systeem. Met dat state-of-the-art camerasysteem konden ze “discreet en efficiënt” wegpiraten van de baan halen.

Door een wijziging van de camerawet is heimelijk filmen sinds 2011 compleet verboden. Daardoor staan de peperdure systemen stof te vergaren.

Tot nu toe is geen uitzondering gemaakt voor politiediensten. Een woordvoerster benadrukt in de kranten dat alleen politiewagens met een dikke streep al rijdend mogen flitsen. “Maar ja, die ziet iedereen van kilometers afstand naderen”, klinkt het.

Jambon wil versoepeling

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil wel een versoepeling. Zo kan de politie straks ook ‘dashcams’ gebruiken. “Willen we veiligere wegen, dan moeten onze diensten in staat zijn om allerhande middelen in te zetten.”

Ook de lokale politiezones hopen dat zij binnenkort opnieuw gebruik kunnen maken van het ProVida-systeem in anonieme wagens. “Het zou ons werk nochtans veel gemakkelijker maken. Nu moeten we lange tijd langs de weg stilstaan. Met dat systeem kunnen we méér patrouilleren én tegelijk op snelheid controleren. Bovendien is het systeem eerlijker, want je werkt met een gemiddelde snelheid over een langere afstand. Het zijn geen momentopnames”, zeggen verschillende zones. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content