“Notionele intrestaftrek bevordert werkgelegenheid”

© belga

Dinsdag is Tax Freedom Day in België. Vanaf vandaag kunnen we eindelijk geld gaan verdienen. Tot 8 juni gaan namelijk al onze inkomsten van dit jaar naar de staat.

“Het is vijf voor twaalf” zegt Frank Dierckx, managing partner van PricewaterhouseCoopers (PwC), geestelijke vader van het iniatief: “Als we nu geen investeerders uit het buitenland aantrekken, blijft binnenkort van onze welvaart niet veel meer over”.

Als oplossing doet PwC vier constructieve suggesties. Dierckx: “In de eerste plaats moeten de bestaande maatregelen behouden blijven. Hierbij denk ik vooral aan de notionele intrestaftrek. Dankzij dit fiscaal voordeel trekken we de coördinatiecentra van internationale groepen aan. Dat bevordert de tewerkstelling. Uit onderzoek van het Vlaams Instituut voor Economie (Vives) blijkt dat hoofdkwartieren één derde meer personeelsleden in dienst hebben dan dochtermaatschappijen. Bovendien haalt het land, waar de strategische beslissingen genomen worden, voordeel uit de locatie. Ondertussen beramen andere landen zich over gelijkaardige initiatieven. Vorige maand verscheen het Nederlandse rapport van de Commissie Van Weeghel ter hervorming van het belastingstelsel. Eén van de voorstellen betreft de invoering van een vermogensaftrek. Zelfs het rapport van het International Monetary Fund (IMF) over de financiering van de publieke reddingsplannen bevat een zogenaamde toelage voor het opkrikken van het eigen vermogen van bedrijven. Deze ‘Allowance for Corporate Equity’ (ACE) is een notionele intrestaftrek.”

Daarnaast herhaalt PwC haar eisen van vorig jaar: verhoog de vrijstelling voor dividenden, die holdings ontvangen (DBI-aftrek), tot 100 procent en schaf de roerende voorheffing op dividenden voor niet-inwoners af. Dierckx: “Deze maatregelen kosten weinig of geen geld, maar plaatsen ons gelijk met de buurlanden. Ten slotte moet de sociale zekerheidskost omlaag en een systeem van degressieve belastingvoeten ingevoerd worden, ander prijzen we ons op het vlak van loonkosten helemaal uit de markt.”

Eric Pompen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content