‘Laurette Onkelinx zal van Europa een njet krijgen’

© Belga

Dat zegt Karel De Gucht, Europees Commissaris voor Handel, in Z-Talk Goossens op Kanaal Z.

Minister Laurette Onkelinx grijpt de sluiting van Ford Genk aan om de besparingsoefening van de federale regering te verzachten. “Dat mevrouw Onkelinx dat maar eens gaat uitleggen bij Europees Commissaris voor Monetaire Zaken Oli Rehn,” zegt Karel De Gucht. “Ze zal nul op het rekest krijgen.”

Het gesprek met De Gucht gaat hoofdzakelijk over China, onder meer over de Vlaamse bedrijven die daar actief zijn. Daar zitten heel wat KMO’s tussen, die aan het Chinese verhaal ook een ellendige kant hebben gezien.

“Veel Belgische bedrijven kunnen risico’s in China niet goed inschatten,” zegt De Gucht daarover. “Zeer veel zaken zijn daar totaal onvoorspelbaar. Er bestaat daar ook geen rechtstaat, zoals we die hier kennen. Intellectuele eigendom is er een heel ander begrip. KMO’s kunnen vaak ook hun marktpositie niet goed inschatten. Grotere bedrijven kunnen dat beter. De KMO heeft bovendien een zwakkere financiële structuur, waardoor het wel eens misloopt.”

Bedrijven zouden veel beter geïnformeerd moeten worden door onze handelspromotiediensten, vindt De Gucht. “Voor de handelspromotiediensten is het niet gemakkelijk om de risico’s in kaart te brengen. Ik vind daarom dat de Vlaamse overheid veel meer zou moeten investeren in de kennis daarvan zodat bedrijven zichzelf beter kunnen beschermen.” (VG)

Z-Talk Goossens is te bekijken vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content