Japanse beurs reageert positief op verkiezingszege Shinzo Abe

© AFP
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

Het aandeel van het bedrijf achter de kerncentrale in Fukushima, Tokyo Electric Power (Tepco), steeg met bijna 33 procent.

Daags na de zege van de Liberaal Democratische Partij (LDP) van ex-premier Shinzo Abe bij de parlementsverkiezingen in Japan heeft de beurs van Tokio de handel afgesloten met een winst van 0,94 procent. Investeerders reageerden duidelijk tevreden op de zege van de LDP. De toonaangevende Nikkei 225-index steeg met 91,32 punten tot 9.828,88 punten. De breder samengestelde Topix won 0,85 procent (6,80 punten) en klokte af op 807,84 punten.

Het aandeel van het bedrijf achter de kerncentrale in Fukushima, Tokyo Electric Power (Tepco), steeg met bijna 33 procent. De LDP is voorstander van een heropstart van kerncentrales in Japan. Tepco staat in voor de energiebevoorrading van Tokio.

De Japanse munt yen daalde tot 84,48 tegen de Amerikaanse dollar, het laagste niveau in twintig maanden.

Afgestraft

De LDP van Shinzo Abe won de overkiezingen overtuigend. De Japanse kiezers blijken ontgoocheld te zijn in de zetelende centrumlinkse regering van premier Yoshihiko Noda, die een zware nederlaag lijdt.

Het ziet ernaar uit dat de LDP een regeringscoalitie zal vormen met New Komeito en dat Abe opnieuw premier wordt. Abe heeft maatregelen beloofd om ’s werelds derde grootste economie, die de voorbije jaren door zwaar water voer, nieuw leven in te blazen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content