Spaarboekjes in maart duidelijk minder vol

© Getty Images

De spaarboekjes zijn in maart duidelijk kleiner geworden. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank (NBB). Het is evenwel voorbarig om enkel en alleen naar de stijgende levensduurte te wijzen, klinkt het bij de Nationale Bank.

In maart stond 300,7 miljard euro geparkeerd op de gereglementeerde spaardeposito’s. Dat is 656 miljoen euro minder dan in februari. Het gaat om de eerste daling in bijna een half jaar tijd. Moeten de gezinnen aan hun spaarcenten zitten om de gestegen energiefactuur en de duurdere winkelkar te betalen? ‘De hoge inflatie zal wel een rol spelen, maar er kunnen veel redenen zijn waarom de spaarboekjes maand op maand verschillen. Misschien hebben mensen vroeg geboekt om op reis te gaan. Of kregen ze de maanden daarvoor een bonus of werd hun loon geïndexeerd. Het is moeilijk om op één maand tijd conclusies te trekken’, aldus Geert Sciot, woordvoerder van de Nationale Bank.

Of de hoge inflatie knaagt aan de spaarboekjes, zal de komende maanden duidelijk moeten worden. Hoe dan ook gaat de Nationale Bank voor dit jaar nog uit van een gemiddelde koopkrachtstijging. ‘Maar dat komt ook omdat meer mensen aan de slag zijn.’ Hoe meer mensen een baan hebben, hoe groter de gemiddelde koopkracht van de gezinnen.

Partner Content