Een op de vier huisartsen weigert tarievenakkoord

© reuters

De jongste cijfers van het Riziv over het aantal toegetreden huisartsen zijn een statistische leugen. Dat zegt het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH).

Officieel heet het dat 80 procent van de specialisten en 87 procent van de huisartsen is toegetreden tot het tarievenakkoord dat artsenvertegenwoordigers en ziekenfondsen voor 2012 hebben gesloten. Dat betekent dat ze zich zullen houden aan de afgesproken tarieven en geen ereloonsupplementen aanrekenen. Het SVH – een beroepsvereniging specifiek voor de huisarten – zat bij die onderhandelingen niet mee om de tafel en contesteert de statistieken.

Het Riziv telde 2183 huisartsen die het akkoord in 2012 weigeren toe te passen. De verzekeringsinstelling trekt dat cijfer af van de 18.019 huisartsen in ons land. Dat cijfer bevat ook huisartsen die niet actief zijn in een huisartsenpraktijk. Het werkelijke aantal huisartsen voor wie het tarievenakkoord van tel is, zit volgens SVH veeleer in de buurt van 9000.

Met 2183 huisartsen die het tarievenakkoord weigerden, is de afwijzing van het akkoord tussen ziekenfondsen en artsensyndicaten dus veel groter dan algemeen wordt aangenomen. Volgens Herman Moeremans van SVH proberen de huisartsen op die manier hun ongenoegen te tonen over de “op specialisten gerichte gezondheidspolitiek die de jongste jaren is gevoerd”. (R.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content