ECB legt Cyprus deadline op

© belga

Als Cyprus tegen maandag niet met een reddingsplan op de proppen komt, draait de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan dicht.

Als Cyprus tegen maandag niet met een reddingsplan op de proppen komt, draait de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan dicht.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt haar huidige peil van noodleningen aan de Cypriotische banken slechts tot komende maandag – 25 maart – aan.

Later kunnen de banken op het eiland enkel geld krijgen ‘als een reddingsplan van de Europese Unie en het IMF van kracht is dat de solvabiliteit van de banken garandeert’, meldt de ECB donderdag in een persbericht .

Door de deadline die Cyprus opgelegd krijgt, zet de ECB het land het mes op de keel. Verscheidene banken in het land zijn namelijk volledig afhankelijk van de noodleningen (de zogenaamde ELA‘s), omdat ze zich niet meer kunnen financieren op de markt.

Het is de Cypriotische centrale bank die de liquiditeiten verschaft, met toestemming van de ECB.

De druk om tegen maandag met een akkoord te komen, is dus van levensbelang. De Cypriotische centrale bank verzekerde donderdagmiddag dat ze ervan overtuigd is dat dit zal lukken.

Mogelijk buigt het Cypriotische parlement zich donderdag al over een plan B. Eerder deze week werd het hulpplan dat met de EU en het IMF afgelopen weekend was afgesproken – en waarin een omstreden heffing op spaargeld was opgenomen – verworpen.

Cyprus krijgt een financiële injectie van 10 miljard euro toegediend op voorwaarde dat het zelf 5,8 miljard vindt. In het plan B zou het land een fonds oprichten dat overheidsobligaties uitgeeft. Dat bedrag zou dan afkomstig zijn van pensioenfondsen, de orthodoxe Kerk en van andere instellingen.

Op die manier kan 4,8 miljard euro geïnd worden. De resterende 1 miljard zou uiteindelijk toch via een verplichte heffing op spaargeld komen, maar wel pas voor bedragen die boven de 100.000 euro liggen.

Intussen staan er lange wachtrijen aan de bankautomaten uit vrees voor een faillissement van de twee grootste banken van Cyprus, die volledig afhankelijk zijn van noodfinanciering. (Belga/BO)

Het persbericht van de ECB (letterlijk):

21 March 2013 – Governing Council decision on Emergency Liquidity Assistance requested by the Central Bank of Cyprus The Governing Council of the European Central Bank decided to maintain the current level of Emergency Liquidity Assistance (ELA) until Monday, 25 March 2013. Thereafter, Emergency Liquidity Assistance (ELA) could only be considered if an EU/IMF programme is in place that would ensure the solvency of the concerned banks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content