Duitsland zet licht op groen voor bijdrage Europees reddingsplan

© belga

Zowel de Bondsdag, het Duitse lagerhuis, als de Bondsraad, het Duitse hogerhuis, heeft vrijdag de bijdrage goedgekeurd van Duitsland aan het reddingsplan voor landen van de eurozone in nood.

Dat plan dat in noodleningen en staatsgaranties voorziet, loopt op tot 750 miljard euro waarvan zo’n 148 miljard euro aan kredietgaranties voor de rekening van Duitsland is.

Nu ook de Bondsraad het plan heeft goedgekeurd, kan bondspresident Horst Köhler de wet vrijdag nog ondertekenen.

Eerder op de dag stemde de Bondsdag, het hogerhuis, al voor het plan. De centrumrechtse coalitie van bondskanselier Angela Merkels christendemocraten (CDU/CSU) en de liberale coalitiepartner FDP stemden voor (319 stemmen). Daarnaast waren er 73 tegenstemmen (Linke) en 195 onthoudingen (sociaaldemocratische SPD en groenen).

Het steunpakket voorziet in een totaal van 750 miljard euro waarvan 500 miljard voor de rekening van Europa en 250 miljard voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het Europese stabiliseringsmechanisme wordt voor 60 miljard euro gedragen door de Commissie, de overige 440 miljard euro – kredietgaranties – door de lidstaten. Daarvan neemt Duitsland dus 148 miljard euro voor de rekening.

“De verdediging van ons geld is onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid”, zei minister van Financiën Wolfgang Schäuble tijdens het debat. “De markten vinden enkel het vertrouwen terug indien het plan goedgekeurd wordt. Dat is een realiteit, de markten kijken eerder naar Duitsland dan naar Griekenland of Malta.” Voor de eerste lezing woensdag in het parlement, haalde Merkel “een euro in gevaar” aan.

Twee weken geleden keurde het Duitse parlement de bijdrage (22,4 miljard euro) aan het reddingspakket voor Griekenland goed (80 miljard Europa en 30 miljard IMF).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content