Dronken trader doet olieprijs pieken door aankoop van 7 miljoen vaten olie

Een trader heeft onlangs een boete gekregen van 90.000 pond omdat hij vorig jaar in een dronken bui massaal olie futures aankocht en zo de olieprijs deed pieken. Dat maakte de Financial Services Authority (FSA), het Britse orgaan dat financiële sector controleert, dinsdag bekend.

De trader had zich laveloos gedronken tijdens een verlengd weekend eind juni 2009. Toen hij thuiskwam, kocht hij ’s nachts in korte tijd massaal futures op van Brent-olie. Met die futures had de trader meer dan 7 miljoen vaten olie gekocht. Die waren meer dan 520 miljoen dollar waard.

Met die aankopen deed de trader de prijs van Brent-olie op een korte periode pieken tot 73,49 dollar. Dat was een stijging van meer dan 2 dollar. Dergelijke schommelingen zijn hoogst ongewoon volgens de FSA, en komen al zeker niet in de ochtend voor.

Nadien kon de trader slechts een gedeelte van zijn futures verkopen waardoor zijn werkgever PVM Oil Futures ongeveer 10 miljoen dollar verlies maakte.

Kort na zijn mislukte poging om al de futures terug te verkopen, ontdekte PVM Oil Futures de ongeautoriseerde transacties. De trader loog eerst over de aankopen en gaf pas daarna zijn fout toe. Hij zei dat hij die nacht een blackout heeft gehad door overmatig drankgebruik.

De FSA legde de trader oorspronkelijk een boete op van 150.000 pond, maar verminderde die nadien naar 90.000 omdat de trader anders volledig zou zijn geruïneerd. Hij mag ook voor 5 jaar niet werken in de financiële sector.

De ex-trader ging ondertussen in behandeling voor zijn alcoholprobleem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content