Dividend BNP Paribas Fortis levert Belgische staat 64 miljoen euro op

© belga

BNP Paribas Fortis stelt voor het boekjaar 2012 een dividend voor van 0,53 euro per aandeel, bijna 19 procent meer dan vorig jaar. Dat is goed nieuws voor de Belgische staat, die op die manier zicht heeft op 64 miljoen euro.

BNP Paribas Fortis stelt voor het boekjaar 2012 een dividend voor van 0,53 euro per aandeel, bijna 19 procent meer dan vorig jaar. Dat is goed nieuws voor de Belgische staat, die 25 procent van de aandelen van de Belgische bank controleert. Het dividend zou België omgerekend 64 miljoen euro opbrengen.

Vorig jaar ontving de overheid bijna 52 miljoen euro. Het overgrote deel van de aandelen (74,93 procent) is in het bezit van de Franse bank BNP Paribas.

De Belgische staat is ook een belangrijke aandeelhouder van BNP Paribas. Die participatie brengt dit jaar 191,6 miljoen euro op, zo raakte eerder al bekend.

De Belgische dochter BNP Paribas Fortis maakte donderdagnamiddag de resultaten voor het afgelopen boekjaar bekend. De nettowinst, toewijsbaar aan de aandeelhouders, kwam uit op 307 miljoen euro. In 2011 boekte de Belgische bank slechts 104 miljoen euro nettowinst als gevolg van de forse waardeverminderingen op Grieks schuldpapier en herstructureringskosten in Turkije.

Maar ook in 2012 waren er opnieuw uitzonderlijke waardeverminderingen – van 470 miljoen euro – op een participatie in vermogensbeheer. Daarnaast waren er ook voor 236 miljoen euro verliezen door de verkoop of liquidatie van buitenlandse activa. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content