Dexia redt meubelen met ’trucje’

© Belga

Dexia grijpt naar een “trucje” om een kapitaalverhoging minder dwingend te maken.

Daarvoor wordt toestemming aan de aandeelhouders gevraagd, schrijft De Standaard. De aandeelhouders zal worden gevraagd om in te stemmen met een kapitaalvermindering van 4,1 miljard euro. Op die manier schakelt Dexia een van de twee alarmbellen uit die tot een kapitaalverhoging nopen.

Een kapitaalverhoging komt namelijk automatisch ter discussie zodra het eigen vermogen gezakt is onder de helft van het kapitaal. Dat peil was vrijwel bereikt na het recordverlies van afgelopen jaar. Toen verloor Dexia nv 16,4 miljard euro. Een bijkomend verlies van 300 miljoen euro was voldoende om de alarmbel te doen rinkelen. En omdat de belangrijke Belgische aandeelhouders van Dexia – de
Gemeentelijke Holding, Arco en Ethias – geen middelen hebben om nieuw geld in Dexia te stoppen, dreigde de last van een kapitaalverhoging meteen op de schouders van de Belgische en Franse overheid terecht te komen.

Als de aandeelhouders instemmen met de voorgestelde kapitaalvermindering, zakt het kapitaal van Dexia nv tot 500 miljoen euro tegenover 4,6 miljard nu. Dat betekent dat het eigen vermogen dan mag dalen tot 250 miljoen. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content